Spademanns guide til korrekt opførelse af BRIO-trælegetøjsbane

Fra Spademanns Leksikon, den både frie og sande virkelighed
Spring til navigation Spring til søgning
ThumbsUp.gif
BRIO-banen - i al sin enkelthed og klare formsprog
Nej,nej - det er ikke alt guld som glimter. Dette er bare en dårlig efterligning

Introduktion[redigér]

Tegnestift.gif

I denne dejlige tid hvor læser katalogerne fra BR-legetøj og Legetøjskæden strømmer ind er det svært at finde gamle klassikere som Tekno og Matchboxbiler, Børnenes Postkontor, Mechano, Mikado, Olsen og Sorteper - ja og nogle steder er vores nationale stolthed LEGO simpelthen udgået af sortimentet fordi interessen velsagtens er forsvundet helt.

Derfor er det med bankende hjerte at se at den gamle BRIO-bane har overlevet og fremstår stærkere og mere indbydende. Men hvis man ikke har haft en lykkelig barndom med en BRIO-bane eller er i stand til at give sin unger en lykkelig barndom med en BRIO-bane, er man jo nødt til at gå ned i sin legetøjsbutik (Ikke Zitech) og anskaffe sig et begyndersæt.

Tekniske specifikationer[redigér]

 • Motor: Økologisk rugbrødsmotor
 • Fjernstyring: Nej, det er dig der skal lege. Ellers hedder han Ib.
 • Vognlængde: 10cm
 • Hjuldiameter: 1,5 cm
 • Motorydelse: 1 HK
 • Kobling: Magnetisk
 • Kombatilitet: Begrænset. En BRIO-vogn på et Märklintog er stadig på projektstadiet
 • Fabrik: Brødrene Ingvarsson, Osby (Sverige)


Begyndersættet[redigér]

Når du har købt begyndersættet, kan du med din voksne sans for analyse og strategi hurtigt se, at du ikke har skinner nok til at toget kan nå hele vejen rundt. Det kan jo i grunden være ligegyldigt, da det jo er dig som er motoren og bremsen - med andre ord du styrer bare for vildt, så hva' fa'n ska' du bruge skinner til?...Nå...Ja,ja...Ok, så siger vi det. Du er nok nødt til lige at tage ind til din BRIO-dealer, for at købe nogle udvidelser f.eks et ekstra skiftespor eller en jernbaneoverskæring.

Begyndersættet består af Udvidelser Fut-toge
Spor:

Her er starten på dit nye liv

 • 4 lange lige skinner
 • 2 mindre lange lige skinner
 • 2 endnu mindre lange skinner
 • 2 meget lidt lange skinner
 • 2 skiftespor (et venstredrejet, et højredrejet)
 • 2 lange buede skinner
 • 2 korte buede skinner
Flere skiftespor

Så kan du skifte lidt mere

Overskæring

Dine biler må også godt være med

Model "Basis"

Dine biler må også godt være med

Model "Knuthenborg"

Dine biler må også godt være med


Så, nu har du købt for fem millioner skinner[redigér]

...der skulle du nu være veludrustet til en fornøjelig stund (og bagefter kan du jo bare smide lortet i brændeovnen så det ikke fylder).
Vi må hellere gå til det som var meningen med denne artikel - den korrekte bane....men inden da vil vi prøve at nærme os nogle af de forskellige skoler i banemodellering.

Minimalisme Postmodernisme
Brio20.jpg Brio21.jpg
OK, du kører rundt og rundt og får ikke 2000kr når du passerer stationen. Du kan selvfølgelig tage toget af skinnerne og vende det om og køre den modsatte vej, men med 50 mio. kr. med i legetøjsbutikken så må du da have købt en drejeskive.
Dog er der mange tilhængere af minimalistskolen, som hævder at den enkelte struktur virker direkte afstressende, da de ikke skal foretage så mange valg når de leger.
...også kaldet Sisyfos-banen, da man med en lille nuttet bakketop kan slæbe toget op til toppen og sidde og nyde det lille tog klare den helt tilbage til stationen igen. Hvis der nu er nogle hardcore-fans som sidder og kontrollerer denne guides lødighed, ville de ikke være søde at skrive på forfatterens diskussionsside hvad der sker når man kører ligeud mod højre ved den røde drejeskive. Kravler toget op på undersiden af broen eller hvad?
Proletarisk banedesign Fantasy
Brio22.jpg Brio23.jpg
Proletarisk banedesign har intet med udformningen af banen at gøre men at have det rigtige jernbanearbejdertøj på når man leger. Hvorfor lille Kenny på billedet er kommet til at ligne en mellemting mellem en servicearbejder fra McDonalds og Kentucky Fried Chicken er uvist, men overall'en er da god nok. Om det knytter an til den intellektuelle venstrefløj - jah, man kan sige at rammerne er lette at forstå - det er først når man kommer ind i inderkredsen at det bliver noget mere uoverskueligt. Fantasy er specielt designet for folk som ønsker en helhedsoplevelse som erstatter deres månedlige LSD-trip

Jamen den korrekte udførelse...?[redigér]

Jamen herregud. Nu har siddet og læst på dette lort i ca. 10 minutter. Du siger da heller ikke efter et knald til din partner:"Det var fand'me korrekt udført"[1]Målet var jo at give dig en erstatning for din forkvaklede barndom, som har gjort at smertetærskelen er blevet lille, mens dit behov for smerte er stort. Kan du så se og komme ned og få købt nogle skinner og det skal være nu!....Var det bedre? - Nåå, det' godt.

Jamen, hvad med drejeskiven?[redigér]

Nå OK. Det må du undskyld. Her er den:

Brio5.jpg

...og så kan man bare ændre bane med et snuptag...Er det ikke skønt??


Sidesporet[redigér]

 1. ... selvom Woody Allen har sin mening om hvornår det er korrekt udført. Det må da være når han husket at gøre det med slippers på