Sommertid

Fra Spademanns Leksikon, den både frie og sande virkelighed
Spring til navigation Spring til søgning

Fil:Summertime

Sommertid er en ændring af den normale tid. Man stiller simpelthen urene frem den sidste søndag i marts og tilbage i redskabsskuret den sidste søndag i oktober. Klokken 2 om natten, så pas på ikke at skvatte over det lort, du ikke fik ryddet op i foråret. Den officielle betegnelse for dansk sommertid er DST, i modsætning til danske sommerbukser, DSB. Bemærk, at hverken Spademanns eller DR følger Dansk sommertid - nærmest tværtimod.

Hvorfor gør man nu det?[redigér]

Det er for at spare tid. Når man stiller uret tilbage efter endt sommertid, kan man leve en time længere, hvilket er særlig dejligt om vinteren, hvor der er så meget spændende i fjernsynet.

Hvornår begyndte man så på det?[redigér]

Det fortaber sig helt tilbage til 1916, hvor Østrig/Tyskland ville spare olie ved at stå tidligere op. Kritikløst - og uden at spørge, hvorfor østrigerne og tyskerne brugte så meget olie i sengen - fulgte Danmark efter, og snart lå den europæiske tidsangivelse i ruiner og verdenskrigene var en realitet.

Sommertiden, som vi kender og elsker den i moderne tid, blev introduceret i 1980, for at lysne lidt op efter de mørke 1970'ere, hvor man gik med hjemmestrikkede, ærmeløse veste i latterlige orange og brune farver uden på ternede skovmandsskjorter.

Den forkromede EU-sommertid indførtes som et kompromis mellem EU-landene i 1996. Og der er det at sige til kompromiser, at ingen bliver glade og intet bliver opnået. Kritikere mener, at hele cirkusset med sommertid er spild af energi på den ufede måde. Og nu har vi heldigvis CO2-kvoterne, der rent regnskabsmæssigt har gjort EU til et renere sted at være.

Vintertid[redigér]

Der er ikke noget der hedder vintertid. Men er der noget der hedder normaltid? eller hedder det bare tid? Indtil en afgørelse foreligger fra Dansk Sprognævn anvendes udtrykket slet ikke. Det er forbudt at nævne, og straffes efter paragraf 5b i den skærpede knivlov.

Kritik[redigér]

Kritikere har anført,

  • at man i stedet for at lave tiden om, bare kunne vedtage at stå en time tidligere op og gå en time tidligere i seng, men det har vakt modvilje hos mange skoleelever, der jo helst vil sove en time længere.
  • at sommertiden påvirker menneskets døgnrytme, så man i den første tid efter et tidsskift ser folk, der danser samba til temaet fra Godfather. Som regel når det at gå over, inden vi skifter til vintertid, men musikken har været lidt arytmisk siden sommertidens indførelse.
  • at katten og babyen ikke kan finde ud af, at klokken er 5 istedet for 6, så de vil have deres skide tørfoder NU. Mjav, for helvede da!
  • at landmænd kun kan høste, når de selv, men ikke når kornet er bedugget. Så alle de polske løsarbejdere skal have overtidsbetaling, hvilket snildt kan rende op i femten kroner (som dog modregnes i leje af le, gummistøvler og madpakke).

Huskeregel[redigér]

Hvordan husker man så, om man skal stille uret frem eller tilbage? Der findes en let huskeregel, som gør det hele til en leg:

30px-Cquote1 svg.png
Om sommeren lægger vi vintertøjet tilbage og sommertøjet frem. Om vinteren lægger vi sommertøjet tilbage og vintertøjet frem.
30px-Cquote2 svg.png


Så det er jo nemt nok. Man kan også huske det på at om foråret stiller vi havemøblerne tilbage til deres plads på terrassen....

Morale[redigér]

Tidligt op og sent i seng - det er sundt for en lille dreng
Og sparer olie!