Pille

Fra Spademanns Leksikon, den både frie og sande virkelighed
Spring til navigation Spring til søgning

"Jeg har opfundet en pille, der virker mod alt"

~ Milena om sin nye placebo-pragtpille til videnskabsministeren


"Har man ondt i knoppen, er der intet så godt som en hård peroral administreret substans. Eller en pille, som lægmænd kalder det. Æhæm."

En pille er den gængse betegnelse for det vi fagfolk kalder hård peroral administreret substans eller blot hårpas blandt indforståede akademikere, æhæm.

Vi bruger ikke begrebet i daglig tale inden for farmakologien, det er alt for uspecificeret. Ja, tak, tre stykker, men det ene skal være med leverpostej, tak, fru Nielsen.

Vi farmakologer bruger i stedet disse udtryk for hårpas:

I modsætning til ægte tabletter, der er hvidcoatede på overfladen, kan falske piller kendes på deres blålige skær.

Tablet[redigér]

En tablet kendetegnes ved, at den er coated på overfladen, som regel med en lys substans. Skulle substansen være mørkere, betyder det ikke noget. Vi kalder den stadigvæk en tablet. Eller to tabletter. Hvis der er to. Æhæm.

Hvad betyder coated?[redigér]

Det betyder overtræk. Og det havde jo en helt anden mening for os, dengang vi gik på uni, ha-ha. Æhæm... Ja, mine forældre havde nu penge nok, men nogle af de andres... Gudfaderbevares!

Tilbage til tabletterne[redigér]

Vi coater tabletterne, fordi stofferne indeni lugter af sved og sure nosser. Det kan være en dyr omgang at lugte af sure nosser ud af munden, bare fordi man har ædt en tablet. Det har mange unge damer måttet sande, når de kom skidefulde på arbejde og har måttet give en omgang nosseøl. Men coatingen holder altså lugten indenbords det første kvarters tid, så lugten først siver ud nede i mavesækken, hvor den blander sig med alt mulig andet lort. Undskyld, fækalier, hedder det. I fagsproget. Fæceslatin. Æhæm.

Der findes også andre tabletter. De er ikke coatede, selv om det netop er coatingen, der kendetegner tabletter. Men ingen regel uden undtagelse, som de siger i byretten. Hvis tabletten ikke lugter af prut og svedige nosser, så gider vi i medicinalindustrien ikke ofre penge på overflødig coating, vi har jo osse vore aktionærer at tænke på. Fem øre her og fem øre der, det kan hurtigt blive til mange penge. Og se lige de benzinpriser, det er knapt at en overlæge har råd til at fylde bimmeren helt op, når han er på vej til en forlænget weekend i sommerresidensen i Gilleleje.

I dag laves tabletter på maskine, men i gamle dage var det håndarbejde, så der er ikke noget at sige til, at en apoteker har lov til at nyde sin store hårdt optjente ugeløn, som han kan investere i medicinalindustrien til alles bedste.

Overtræk
Hos Eik Bank tager vi det ikke så tungt. Skift til os og gå med ned.
www.bankikonkursryven.dk

Kaffetragt?
Er du ked af at være en kaffetragt? Vi starter nye selvmordssgrupper hver mandag, hvor også du er velkommen. Husk foto i første brev.
StopDinIndreKaffetragt.dk

Billige piller!
Alltimes tifræshed. Bil lig fra Kina, værtens størdste producer af kalktablettar med pvc coating. Kun ti fredse kunder.
viaagra.cn


Googlead.png

Kapsler[redigér]

Kapsler, ja. Kapsler. Capsule på engelsk. Capsula på latin. Æhæm. Se, kapsler er uhyre interessante, ikke mindst for os fagfolk. Man tager det aktive stof og eventuelle følgestoffer og bager ind i en dejlig gelatine, som er lige til at spise. Der eksperimenteres stadig med chokoladeovertræk, men her skal vi igen tænke på vore elskede aktionærer, som for en stor dels vedkommende er os selv. Man må tage hensyn til, at der er meget store udgifter forbundet med at udvikle et chokoladeovertræk, der både er billigt og drøjt, så lønsomheden forbliver god. Vor chokoladeovertræksafdeling har et budget på to milliarder kroner. Om dagen. Vi regner med, at de kan spare os for mindst 25 kr. om måneden i chokoladeudgifter, når det hele er faldet på plads engang i 2019.

I kunne jo også bare spørge hos Odense Marcipan[redigér]

Æhæm.

Værd at vide[redigér]

  • Følg altid lægens anbefalinger ved indtagelse af sovepiller og sprut
  • Hvis én pille virker godt, så virker to dobbelt så godt!