Musik

Fra Spademanns Leksikon, den både frie og sande virkelighed
Spring til navigation Spring til søgning

"Skovene er i live med lyden af musik"

~ Orla Währ om en musical, der foregår i alpelandet Østrig


Om du må låne min iPod. Gu' må du ej!

Det lyder måske ikke altid af så meget, men der bliver brugt mange penge på at fremstille musik og lige så mange penge på udstyr til at lytte til det.

Hvad er musik?[redigér]

Musik er lyden af luft, der bevæger sig rytmisk. Man kan sige, poetisk, at vi kan høre luften danse med luft. Luften sættes i svingninger af et eller andet musikinstrument, eller måske bruger man stemmen til at flytte luften med. En stor lort kan ogsaa lyde som musik naar den bliver lavet

Hvad bruges musik til?[redigér]

Det svenske heavymetalband In Flames har taget ved lære af skotterne, må vi erkende


Svenskerne bruger deres musik til at skræmme danskerne væk med, lidt i stil med skotternes sækkepibe. Man kan f.eks. bruge musik til at ære sin leder med, eller vise til at vise, at man er stolt over at være fra et land med stolte krigstraditioner til søs:

Kong Kristian stod ved højen mast
i røg og damp.
Hans værge hamrede så fast,
at gotens hjælm og hjerne brast.
Da sank hvert fjendtligt spejl og mast
i røg og damp.
Fly, skreg de, fly, hvad flygte kan!
hvo står for Danmarks Kristian,
hvo står for Danmarks Kristian, i kamp?

Fil:Dansen
Det var en af de gange, hvor svensken måtte gå hjem og lægge sig.

Skotterne har æren af at opfinde sækkepiben, men det var ikke fordi de kunne li' musik. Havde det været derfor, havde de nok opfundet et instrument med en skønnere klang. Næh, de skulle bruge sækkepiben til at skræmme fjenden med, instrumentet var altså et våben.

Nemmeste instrument[redigér]

Det mest simple instrument, efter stemmen, som man kan komme i nærheden af, er trommen. Man kan næsten bruge alt som tromme, og mange ting kan også bruges som trommestikker. Så er det sådan set bare at spille løs. Se også bong, sidste afsnit.

De bedste trommelyde får du med ting, der er hule. Har du for eksempel en guitar eller en brændeovn, har du også en tromme.

Trommestikker er et dybt misforstået begreb. Mange tror det er aflange pinde, som bruges til at slå på hule ting for at fremkalde en lyd. I virkeligheden er en trommestikker en person, som stikker kriminelle trommer, når de spiller rytmer, uden at blive anslået. Dette fører til punktering; den hårdeste straf inden for tromme-miljøet.

Tonerne i musikken[redigér]

Ligesom der er 12 måneder i året, er der også 12 toner, hvoraf lidt mindre end halvdelen kun er halve (matematik for ret meget viderekomne). De toner, der er hele, hedder:

Heltoner[redigér]

  1. Do
  2. Re
  3. Mi
  4. Fa
  5. So
  6. La
  7. Ti
  8. Do (opkaldt efter Dodo and the Dodos)

De halve toner kan på et klaver rimeligt let lokaliseres som de sorte tangenter. For blinde gælder det, at de tangenter, der er lidt tilbagetrukne og lidt højere oppe, er halvtonerne, eller de kan bare lytte - halvtonerne er jo kun halvt så store som heltonerne. Disse halvtoner er ikke værd at skrive om, fordi de skifter navne; det er meget kompliceret og bøvlet. Der findes også kvarttoner, men de bliver kun spillet i en kvartet, og dem er der ingen, der gider høre på. Det er også blevet populært med dobbelttoner, som især bruges til stereo og trioler, som bruges til tyrolervals.

Musikkens betydning for menneskers elskov[redigér]

Musikken spiller en vis rolle i menneskelige parringslege. Således er det populært at sætte Ravels Bolero (også kaldet den lange orgasme) på anlægget, ligesom croonere såsom Barry White (en sort mand) og Lionel Ritchie (en lysebrun mand) har været populære i dén sammenhæng.

Musikbands[redigér]

Uddybende Uddybende artikel: Liste over musikbands.


Se også[redigér]