Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige

Fra Spademanns Leksikon, den både frie og sande virkelighed
(Omdirigeret fra Mormon)
Spring til navigation Spring til søgning
To Mormoner og den eneste bog de har læst.

Mormonkirken er en lang række nyreligiøse, protestantiske sekter med tilsammen over 15.000.000 medlemmer, der hævder at de ikke er nyreligiøse, ikke er protestantiske og ikke en sekt. Til gengæld er både de selv og videnskaben enige om, at de ikke er så frygteligt forenede som de udgiver sig for.

Mormonerne kan kendes på tidligere at have erklæret åben krig mod USA - og faktisk været tæt på at vinde, og på tidligere at have haft den mærkelige tanke, at en mand nødvendigvis må ønske sig op imod 60 koner på samme tid, der alle har kommunister i lysthuset på samme tid[1].

Mormoner i Danmark

Her i landet går de klædt som på billedet, har altid en ikonisk rygsæk og et lille skilt hvor der står "Ældste", selvom bæreren i reglen er under 25 år.

Deres Grundlægger[redigér]

Joseph Smith kom på religionen i 1823 efter at have regnet ud hvordan man tjener den største mænge penge, på hurtigst mulig måde, start en religion. Han bildet sine naboer og venner ind, at han havde fundet fire gyldne plader ude i sin baghave, som var blevet begravet af jøder som havde boet i nordamerika engang. Disse plader kunne dog ikke vises til nogen, da Gud havde beordret Joseph at holde dem skjult. Heldigvis for Gud og Joseph troede folk på ham og ønskede at få mere at vide. Joseph sagde at han ville oversætte pladerne ved hjælp af to sten Ummin og Thummim, som kunne oversætte teksten for ham. Han spurgte sin rige ven Martin Harris om han ikke ville betale for at få publiceret oversættelsen, hvilken han selvfølgelig gerne ville, da det jo var Guds vilje. De mødtes hos Joseph for at begynde oversættelsen, Joseph havde lagt pladerne og stene ned i an sort hat, så lyset fra pladerne ikke skulle blinde Harris. Han sagde i hvert fald noget lignende, for han skulle jo finde en grund til ikke at vide Harris pladerne. De fik først oversat bogen én gang, men så klagede Harris's kone over at det var en åbenlys løgn Joseph havde gang i, så hun gemte papirerne. Marting fortalte dette til Joseph, som blev pænt vred og måtte tænke over situationen, altså "Tale med Gud". Da Joseph kom tilbage fortalte han, at Gud var meget vred på Harris, for at have mistet bogen. Så Gud havde sagt at de aldrig mere måtte oversætte fra de to første plader. Derimod var der heldigvis to plader mere, som fortalte præcis den samme historie, bare lidt anderledes, og så måtte de bruge dem. Dette troede Harris på og di fortsatte med arbejdet. De fik i løbet af et par måneder oversat teksten som kom til at blive kaldt Mormons Bog og fik den udgivet i 1829. Der blev solgt omkring 5000 kopier i de første to år. Og Joseph var nu en ægte religionsstifter. Dette var dog ikke nok, da han jo ikke ville være i stand til at ændre i bogen hvis han skiftede mening. Derfor sagde han bare at han var profet og at han kunne snakke med Gud. Det godtog hans følgere og fra da af kunne Joseph bare komme med en ny "åbenbaring" hver gang et problem opstod. Disse åbenbaringen blev skrevet ned og er idag mormonernes anden hellige bog Doctrines & Covenants.

Joseph fandt dog ud af at de ikke kunne blive i Ohio, da folk ikke gad at have mormonerne der, så de rejste videre. Det skete dog at de fandt et nyt sted. Indtil Joseph blev arresteret og ko i det lokale fængsel. Og s skete det desværre en nat, da Joseph var i Fængsel, at en vred hob kom og forlangede at mormonerne skulle skride yderligere. Joseph nåede ikke rigtig at reagere før nogle mænd kom op til ham på første sal begyndte at skyde efter ham. Hans sidste gerning var at springe ud ad vinduet og sige sine sidste ord "My God!".

Noter[redigér]

  1. Et mystisk fænomen gør, at hvis der er massivt underskud af mænd i et samfund, så har kvinderne faktisk en tendens til at bløde samtidig.