Lada

Fra Spademanns Leksikon, den både frie og sande virkelighed
Spring til navigation Spring til søgning

Lada regnes af nogle for et køretøj.

Opfindelsen[redigér]

Lada blev opfundet den 3. november 1966 F.kr. på bilfabrikken GudogsønAuto A/S. Opfinderen hed Latrius Damitriova (deraf Lada, eller for andre Lavet Af Diverse Affaldsprodukter). Hans første plan, der var en femårsplan, var den at skabe nogle billige, solide og sikre biler til den socialistiske russer, hvilket ellers lød som en ganske kærlig, god og socialistisk plan.

Komplikationer omkring lada[redigér]

Desværre viste det sig ved et bestyrelsesmøde i 1978 at Latrius Damitriova havde fået sig et alvorligt mindreværdskompleks (efter skilsmisse), og samtidig var blevet maniodepressiv. Netop derfor ændrede han markant filosofi og ønskede i stedet at producere biler som ville påføre de ærlige og gode mennesker samme smerte og sorg, som var blevet påført ham gennem hans skilsmisse fra Fru Damitriova. Han gav derfor ordre til at ændre på sammensætningen af stålet, som ladaens chassis består af. Mere grus og mindre stål i metal-blandingen, lød ordren.

Katastrofen indtræder i USSR[redigér]

Lada havde i årene indtil 1978 produceret ganske gennemsnitlige russiske biler, og havde derfor et godt navn i det daværende USSR. Derfor var det et hårdt slag da Lada i 1979 begyndte at få problemer med at sælge de afskyeligt grimme, dødeligt usikre og helt igennem dårlige Ladaer (Den korte tid fra idé til salg af modeller skyldtes udelukkende nedprioritering af alle de væsentlige ting ved bilproduktion).

Katastrofen eksporteres til Vesten[redigér]

I 1980’erne lykkedes det så Latrius Damitriova at få eksporteret sit syge transportmiddel til Vesteuropa. Dog sørgede den ucensurerede vestlige presse for at epidemien ikke udviklede sig nær så kraftigt her. Det gik kun ud over en forholdsvis lille gruppe af idioter uden for USSR. Blandt andre kan vi takke de fornuftige motor-journalister for deres analyser af, hvorfor ladaen kan repareres med et tre-i-en neglesæt, som værende medvirkende til at katastrofen ikke er så stor her i Danmark. Men andre steder er det meget slemt med de ladaer.