Løb

Fra Spademanns Leksikon, den både frie og sande virkelighed
Spring til navigation Spring til søgning

"Baby, I was born to run"

~ Bruce Springsteen


Roadrunner.gif

Løb er en gangart. Gang betyder gå. At løbe vil altså et eller andet sted sige, at man går. Men det gør man ikke... Man løber. Ja, det er sgu ikke nemt at forklare. Vi prøver på en anden måde.

For at man kan sige, at man løber, skal man bevæge sig med en vis hastighed. Der skal være lidt fart over feltet. Hvor grænsen mellem løb og gang går(?) er lidt svært at sige, for en flok gamle hippier opfandt i 1970'erne begrebet jogging, som yderligere forplumrede begreberne. Jogging er hurtigere end gang, men langsommere end løb. Rigtig fint, hvis man vil give det udseende af at man motionerer, når man i virkeligheden bare er nede efter bajere.

Der findes desværre ingen internationale standarder for, hvornår noget er gang, jogging eller løb. Så hvis nogen siger, at de løber, men du synes at de går, så kan I allesammen have ret. Man er heller ikke enige om, hvorvidt tiden går eller løber.

Andy Warhols bud på en joggingdragt.

Man kan dog tit komme sandheden lidt nærmere, hvis man kigger på personens påklædning. En spraglet dragt, der ser ud som om Andy Warhol har brækket sig, kaldes nemlig en joggingdragt. En sådan person jogger altså, selv om det sker, at han løber. Hvis det sidste er tilfældet, kan der sagtens være tale om en jogger, der er i løbetid.

Ud fra en række gamle talemåder kan vi ihvertfald prøve at komme definitionen på løb lidt nærmere:

Det hedder ikke, at "løbe i hundene". Hvem har travlt? Nej, skal man i hundene, så går man. Man kan heller ikke "jogge i hundene". Til gengæld kan man jokke på hundene, men det skal de nok lade dig vide.

På dansk siger vi, at en kandidat "stiller op" til et valg. I Amerika siger man "run for office". I Danmark bevæger vi os altså ikke ud af stedet, når vi kandiderer, i USA løber man som skidt ud af en kanin. Er der noget at sige til, at vi bliver overhalet? Her er det dog værd at bemærke, at selv om kandidaterne løber efter posten, så ender et eller andet gammelt røvhul alligevel med at vinde. De har et godt kondital, de visne amerikanere.

På samme måde betyder "to run for president" ikke, at man løber for præsidenten, men at man ønsker at blive præsident.

Vi bruger også udtrykket "mine strømper er løbet". Oversætter man dette til "my socks have run" vil man i Amerika blive behandlet som en teenager med skydevåben på vej ind på et gymnasium.

I det lange løb kan det være svært at forklare, hvad løb er. Nu har jeg prøvet. Blev du klogere? Ellers må du selv skrive en artikel om emnet.

Kendte løb[redigér]

  • Maratonløb er det løb som blev foretaget mellem Athen og byen Maraton og er på 42,195 km. Da bussen ikke var opfundet dengang, måtte de allesammen løbe 42,195 km tilbage igen. I dag løbes Maratonløb over hele verden. Den eneste betingelse er at afstanden mellem start og mål er 42,195 km. Og at der er en busholdeplads i nærheden.
  • Eremitageløb er oprindeligt et løb mellem København og Eremitagen. I 1969 var ruten på 12,1 km. Fra 1970-82 var ruten på 13,8 km. Siden 1983 har ruten været på 13,3 km. Dette er på grund af at København har ændret størrelse og flyttet bygrænser undervejs. I dag bliver løbet udelukkende foretaget ved at løbe rundt i nærheden af Eremitagen, da busserne i København ofte bliver aflyst.
  • 100-meter-løb er oprindeligt et løb foretaget mellem Paris og en eller anden pind, der er lagt 100 meter væk. De fleste tager Metroen hjem igen.
  • Pistolløb er alle de løb, der bliver sat i gang af en pistol.
  • Undervisningsforløb - løbet der aldrig sluttes på normeret tid, da der som regel bliver brugt for lang tid ved forplejningsstationerne.
  • Hækkeløb foretages på Ligustervænget og har ikke nogen fast længde, men afsluttes på magisk vis ved at den forreste kommer i mål.
  • Vandløb som foregår på bunden af et 50 meter bassin. Havnebussen står klar til at køre deltagerne til udpumpning.

Bliv endnu klogere[redigér]

Se også løbetid, løbesod, løbehjul og cykelløb.

Jeg må løbe...