Kronborg

Fra Spademanns Leksikon, den både frie og sande virkelighed
Spring til navigation Spring til søgning
Kronborg slot på en gråvejrsdag. Den blålige væske i forgrunden er Øresund.
Holger D. på sin potte nede i kulkælderen.

Kronborg er en dansk borg, der er kommet på UNESCO's verdensarvliste, fordi den har så mange vamle gulvtæpper på væggene og god plads til opmagasinering af gamle aviser. Og Holger Danske sidder der også, men han er helt nede i kulkælderen.

Men Kronborg havde en forgænger...

Krogen[redigér]

Krogen var en borg nord for Helsingør, som Erik af Pommern byggede for at inddrive øresundstolden.Det var omkring 1420, muligvis om eftermiddagen. Fra Krogen var der god udsigt over Øresund, så sejlskibe var inden for skudvidde af borgens kaniner kanoner.

Når det var godt vejr boede kong Erik på borgen[1].

Ovre i Helsingborg byggede kong Erik borgen Kernen. På den måde lå der en borg fuld af kaniner på begge sider af indsejlingen til Øresund, så den danske konge kunne skyde sejlene i stykker og hovedet af gæve sømænd, der var oppe i masten for at se på damer i badeantræk langs kysten.

Sejlskibene havde reelt ikke andre muligheder end at søge mod land og betale øresundstold, så kongen kunne få råd til øget velfærd, mere lighed og flere fertilitetsbehandlinger til sine krævende undersåtter.

Hvor stor var Krogen?[redigér]

Det kan vi jo ikke vide noget om. Den er jo revet ned for længe siden og erstattet af Kronborg, der blev bygget på det gamle fundament og i øvrigt skulle være præcis lige så stor som Krogen. Æhæmm...

Lidt af murværket og tømmeret i Kronborg er faktisk genanvendt fra Krogen. Det er sjovt at tænke sig, når man går en rundtur på Kronborg, at noget af det gamle træværk går så langt tilbage, at ens mormor måske har fældet træet i sin tid.

Hvorfor blev den revet ned?[redigér]

Det var ham dersens Frederik 2., der syntes at det hele var noget rod som ikke havde en chance for at vinde i "Danmarks skønneste borg". Man havde bygget til og bygget fra, bygget op og bygget ned, så Krogen til sidst lignede en skulptur af Robert Jacobsen. Så ned med lortet og op med Kronborg!

Der var rejsegilde på det nye byggeri i 1570 og håndværkerne havde snøvlet sig færdige i 1590.

Man skal vare sin mund, skal man![redigér]

Nemlig! For hvis nogen kom til at kalde Kronborg for Krogen, så vankede der bødestraf og i seng uden aftensmad.

Kronborg[redigér]

Fra 1574 til 1585 ombyggede Frederik 2. middelalderborgen til et storslået renæssanceslot med springvand, opsat hår og lakajer, der servede ægte champagne fra Estland. Flotte malerier i guldrammer, 2- og 3-personers sofaer i rokokostil. Det var jo meget godt, men en vildfaren tændstik futtede slottet af i 1629, så folk måtte gå inden døre og lukke vinduerne flere hundrede meter derfra, ja, helt ovre i Kvistgård.

Dét afsvedne hundehus ville Christian 4. dog ikke have hængende på sig, så i 1629 byggede han slottet op igen, dog først efter et hundeslagsmål med Danmarks Naturfældningsforening, der var bange for at nyopførelsen ville forstyrre den sjældne natteravn i Helsingør.

Nå, men lortet brændte ned igen samme år, så stakkels Christian 4. måtte genopbygge det, selv om han havde nok at gøre med at bygge Rundetårn, Rosenborg og føre krig på alle fronter. Og få uægte børn med alle sine hustruer på venstre hånd.

I 1658 kom svenskerne på besøg og de kunne som sædvanlig ikke holde nallerne fra interiøret. Kunstværker, dyr vin fra Frankrig, bagerjomfruer og spiritus på flaske blev bortført til det svenske rige, så det så ud som om kongens foged havde været på fransk visit. Nogen af tyvekosterne har siden kunnet ses på museet i Stockholm, men bliver gemt væk, når der er danskerpak på besøg.

Man forsøgte at rette op på rodet, men selv eksperterne fra "Velkommen hjem, dit fulde svin" gav endelig op i 1785. Så kunne man ligeså godt overlade høet til militæret, de var jo ikke bedre vant. De forlod så slottet i 1923 "for at hente en pakke cigaretter" og er ikke set siden.

I 1938 åbnede man kronborg for turister og andre nysgerrige, der gerne ville se hvor kong Frederik havde besørget i de gode gamle dage.

Trivia[redigér]

  • Dronning Caroline Mathilde sad fængslet på slottet i 1772, efter hendes galan Struensee var blevet hakket om til kattemad. Hun blev dog afhentet af englænderne og sejlet til Hannover, hvor hun forsørgede sig som trampolinspringer til sin alt for tidlige død 96 år senere.
  • Øresundstolden blev ophævet i 1857, da amerikanerne nægtede at betale og Danmark ikke turde affyre sine kaniner imod dem.
  • Holger Danske sover nede i kassematterne, men har lovet at vågne, hvis Danmark stander i våde. Det er så åbenbart aldrig sket.
  • Shakespeares kedelige berømte skuespil Hamlet, prins af Danmark, foregår på slottet i Elsinore, som tilfældigvis er det engelske navn for Helsingør. Randers Turistforening rejste i 1933 en 10 tons sten i Ammelhede ved Randers til minde om Hamlet. Den er stor nok til, at man kan gå bagom og tisse - næsten uden at blive set fra hovedvejen.
  • Handels- og Søfartsmuseet åbnede en filial på Kronborg i 1915. I 2013 blev museet tvangslukket af myndighederne, på grund af dødsfald blandt skoleelever, der kedede sig ihjel.
  • Kronborgs kommandant fra 1725-1732 hed Hans Philip Pretorius, men er efter sigende ikke i familie med ham dér løberen uden ben, der skyder sine kærester.

Underlødige bemærkninger[redigér]

  1. Når det regnede, boede han inde i borgen.