Komma

Fra Spademanns Leksikon, den både frie og sande virkelighed
Spring til navigation Spring til søgning
Comma.jpg

"Skal vi ikke spise farmor?"

~ Dig om det grammatikalske komma og udbrud af kannibalisme i den nærmeste familie


"Hvis du virkelig ønsker at såre dine forældre, og du ikke har modet til at være homoseksuel, så er det mindste du kan gøre at blive kunstner. Men lad være med at bruge semikoloner. De er transvestit-hermafroditter, som ikke betyder noget som helst. De beviser bare, at du har gået i gymnasiet"

~ Klaus Rifbjerg om tegnsætning


Historien om kommaet[redigér]

Kommaet blev opfundet af assyrerne, som levede i en delstat i deltaet mellem floderne Eufrat og Tigris for temmelig lang tid siden. De havde i forvejen opfundet kileskriften men manglede noget til at sætte prikken over iet. Sådan blev kommaet skabt.
I Romerriget begyndte man at bruge kommaet efter at kejser Nero, via kurér, sendte beskeden "Hænges ej benådes", og således utilsigtet fik sin mor hængt for butikstyveri. Et 'komma' efter "ej" kunne have reddet hende så nemt som ved den forholdsvis beskedne energiudladning, som sker, når en sild blinker med det ene øje.

Det usynlige komma[redigér]

Man kan udlede af ovenstående historie at kommaet er meget vigtigt og ikke kan undværes i almindelig tekst fordi det er ufatteligt frusterende at læse uden at få fnat over hvor irriterende det er at læse og hvor dum skribenten er det bliver bare ved og ved og der er ingen ende på det så husk nu at sige til din dansklærer at hun skal lære dig at sætte kommaer og punktummer og semikolonner og alt muligt andet når du skriver din minimalistiske danske stil på fem linjer som du skrev kl 04 om morgenen efter 3-4 timers World of Warcraft og to liter cola ...

De officielle kommaregler[redigér]

Kommareglerne er simple. Der skal være komma efter, hver femte ord dog med, følgende forbehold:
Ord på over seks bogstaver, tæller for to ord. Der skal være fem ord, uden komma før og efter, hvert punktum. I alle egennavne skal, der sættes et komma mellem, andet og tredje bogstav (skulle, navnet kun være på to, bogstaver eksempelvis Ib, eller Ho skal der sættes, komma lige før forbogstavet, oplyser sprogforskeren Laurits, Kommabutikken.

Særlig regel[redigér]

Hvis der nu begyndes på, et nyt afsnit skal reglen, efterfølges forfra og det, samme er tilfældet efter, undtagelser fra reglen som, ikke står angivet lige her, hvilket for den uøvede, kan være en smule meningsforstyrrende, men sådan er det!