Isaac Newton

Fra Spademanns Leksikon, den både frie og sande virkelighed
Spring til navigation Spring til søgning
ThumbsUp.gif

"Hvis jeg har kunne se længere end andre, er det kun fordi jeg er langsynet"

~ Isaac Newton om sig selv


Sir Isaac Newton var en engelsk fysiker, matematiker, astronom, filosof, alkymist samt pessimist, onanist og teolog. Newtons bizarre besættelse med æbler drev ham til mange vigtige opdagelser inden for videnskab og matematik, selv om de fleste senere viste sig at være forkerte.

Barndom

Det lokale marked. En nøgen cereal killer er i gang med at ordne sit offer

Newton blev født for tidligt i en stor herregård i Lincolnshire i en velhavende familie, og han havde en behagelig og beskyttet barndom. Men en særlig skræmmende hændelse fra hans barndom har haft en dybtgående indflydelse på Newtons liv og arbejde.

En dag, da Newton var omkring otte år gammel, gik han til fods i byens marked. Mens han gik rundt, blev han i et upåagtet øjeblik jagtet af byens lokale voldtægtsforbryder. Da Newton og voldtægtsforbryderen løb under et nærliggende æbletræ, faldt et æble ned og ramte manden i hovedet og slog ham bevidstløs.

Newton følte enorm taknemmelighed over for denne frugt, og tog det hjem til sig selv, hvor han døbte det Ingrid Marie. Æblet blev snart unge Isaac's bedste og eneste ven.

Ungdom[redigér]

Den noget aldrende Ingrid Marie

Som 18-årig startede Newton på Cambridge University, hvor han fik ry som en vanskelig elev. Han droppede tit forelæsningerne til fordel for picnic på plænen sammen med sin ven og nu også elsker Ingrid Marie, til stor underholdning for hans medstuderende. Når han endelig deltog i forelæsninger, blev han ofte smidt ud for højlydt at sidde og slikke på Ingrid Marie.

Fire år senere præsenterede Newton sin afhandling Om rynkningen af æbler til universitetet. På grund af de fremherskende lave standarder inden for videnskab på det tidspunkt, blev den accepteret, og Newton blev kandidat.

Kort efter hans graduering fra universitetet, blev det lukket på grund af udbrud af pest. Det menes, at udbruddet var forårsaget af Newton, som hævn for at blive kaldet "æble-fucker" af hans medstuderende.

Alkymi[redigér]

Newton trak sig tilbage til sit hjem, hvor han brugte meget af sin tid på at lære og praktisere alkymi. Det var Newtons formål at forvandle bly til æbler. Men som mange før ham, måtte han opgive.

Optik[redigér]

Newton checker hvor langt han kan se.

Mens Newton arbejdede på en lille jakke og vanter til Ingrid Marie til den forestående vinter, opdagede han ,at han havde brug for briller til de fine detaljer, som for eksempel monogrammet til jakken og de små blonder til vanterne. Dette nødvendiggjorde forskning i optik, der fører ham til mange vigtige opdagelser inden for området, herunder at et prisme kunne anvendes til at skabe en smuk regnbueørred hvis man har en almindelig ørred.

Mekanik og tyngdelov[redigér]

Newton levede i mange år på berømmelsen af hans arbejde med optik. Han ville turnere landet rundt med Ingrid Marie på slæb, naturligvis, og fremstille regnbuer med små prismer for menneskemængden. Men da pengene til sidst[1]slap op, besluttede han at gå tilbage til videnskaben, da den alligevel var lige i nærheden.

Bevægelse[redigér]

Men Newtons inspiration var sluppet op sammen med hans indtægtskilde, så i stedet omsatte han bare grundlæggende sund fornuft til det videnskabelige sprog. Således kom han op med sin lov om bevægelse.

  • §1 (Lov om inerti):
"Et legeme som ikke er påvirket af en kraft, eller af kræfter der ophæver hinandens virkning, vil enten være i hvile eller foretage en jævn retlinet bevægelse."

Sund fornuft: Du falder ikke ud af sengen, med mindre du bliver skubbet ud. Eller: Hvis I vil skubbe en bil, skal I ikke skubbe fra hver sin side.

  • §2
"Et legeme med massen m, der påvirkes af en resulterende kraft F, vil have en acceleration a, som opfylder: F = m * a."

Sund fornuft: Jeg vil hellere trædes på af en mus end en elefant. Eller: Det er bedre at køre ind i en mur med 10 km/time end med 200 km/time.

  • §3 (Lov om aktion og reaktion):
"Et legeme a der påvirker et legeme b med en kraft, vil blive påvirket med en lige stor modsat rettet kraft."

Sund fornuft: Hvis du kører ind i en bil, får din egen bil også buler.


Tyngdeloven[redigér]

En dag, mens han sad og arbejdede på sine bevægelseslove under sit favorit-æbletræ, blev Newton selv ramt i hovedet af et faldende æble. Denne begivenhed forårsagede, at Newton fremsagde den hypotese, at der findes en form for kraft, der trækker æbler mod jorden. Han kaldte denne kraft graviditet, indtil han opdagede, at det ord blev brugt til noget helt andet - og ændrede det derfor til tyngdekraft. En rivaliserende videnskabsmand, som kun havde pæretræer i haven, påpegede, at kraften påvirkede andet end æbler. Således blev Newtons universelle tyngdelov født.

Tyngdeloven var grundlagt på det princip, at et lille spinkelt legeme tiltrækkes af store svulmende legemer- jo større forskel, des større kraft. Da der jo i de fleste tilfælde er uendelig stor forskel mellem din og jordens masse, er forskellen i tyngdekraft forsvindende lille, når en anorektiker og en deltager fra "Livet er fedt" begår selvmord...dvs. oplevelsen af forløbet er nogenlunde den samme, da det tager lige lang tid at se virkeligheden i øjnene.

Den danske videnskabsmand Ole Rømer foretog sin egen graviditetstest for at bevise dette forhold. Fra toppen af af Rundetårn smed han samtidig sin kone og en kanonkugle ud over rækværket og ja... konen var gravid.
Da Rundetårn - som alle også vidste dengang - er 36m højt, og det tog lidt over 2 sek. at blive af med konen, kunne han udregne tyngdeaccelerationen - også kaldet g - til knap 10 m/s pr. sek.

Alderdom og død[redigér]

Newton brugte meget af sit senere liv med at praktisere alkymi og skrive dårlige breve til filosoffen John Locke. På en typisk Tycho Brahes dag gled Newton i en hundelort på sin daglige gåtur, så han tabte sin ven Ingrid Marie hårdt ned i jorden. Ingrid Marie, som allerede nu er noget af et skrog bliver nu helt til mos.

Newton blev fortvivlet og udviklede senere et voldeligt raseri. Han løb til det lokale marked, fandt en bod med æbler, som han begyndte at kaste efter alle i nærheden[2]. Senere på dagen klatrede han op i et stort æbletræ, hvor han forblev indtil sin død flere timer senere, da han først faldt i søvn og senere faldt ned, udsat for sin egen tyngelov.


De nedfaldne noter[redigér]

  1. Bemærk, det er altid til sidst
  2. Æblerne altså. Dette inspirerede i øvrigt senere til opfindelsen af kernevåben.