Intelligenstest

Fra Spademanns Leksikon, den både frie og sande virkelighed
Spring til navigation Spring til søgning

"Citater er en acceptabel erstatning for intelligens"

~ Oscar Wilde om hvorvidt en skuespiller kan emulere virkeligheden


En intelligenstest[1] er et kognitivt begreb, der formoder, at arten Homo sapiens er i besiddelse af en målbar tankevirksomhed. Til dette formål har akademikerne og psykologerne[2] udviklet lange rækker af tests, hvor forsøgspersonens svar og reaktioner afgør, om vedkommende skal tvangssteriliseres og/eller henrettes[3] er kvalificeret til en højere uddannelse eller en forfremmelse.

Dem du møder på nettet[redigér]

En farveblindhedstest forklædt som intelligenstest. Tror du på den, er du dumpet fra starten

DU er en ener[redigér]

Alle stederInternettet kan du møde en intelligenstest. Den vil formodentlig påstå, at "kun én ud af 100 i dit område svarer rigtigt", men - sjovt nok - så uanset hvad du svarer, er svaret rigtigt! Du har dermed kvalificeret dig til at tegne et uopsigeligt abonnementnoget, eller til at modtage en rund million, vel at mærke en million spam-mails.
Men du kan klare det! Du er jo klogere end 99 ud af hundrede i dit område ... Skulle man mene?

Mensanerne[redigér]

I samme kategori af intelligenstests finder man Mensa's tests.[4] Her vil du blive ført gennem en matematisk-figurativ test, og du vil med stor sandsynlighed[5] blive scoret til omkring 130-140 stykker.
Mensa vil derefter fortælle dig, at du så sandelig sagtens kan blive medlem.[6] Du kan også modtage en rund million ... Spam-mails!

Mental restitution[redigér]

Det forhold at folk vil lade sig teste, afspejler dybest set deres manglende selvværd. Det at man på nettet kan finde masser af tests, hvor man med 106% sandsynlighed vil opnå en score, som værende "blandt den ene procent[7] af de mest kloge i Danmark", afspejler så til gengæld, at de tåber usikre sjæle, som lader sig "teste". i virkeligheden nok hører til blandt dem, der tager Nigerianerbreve for gode varer.
Intelligenstests på nettet er som tilstedeværelsen af Nigeria-breve. Så længe den sidste idiot ikke er født endnu, er der stadig en, man kan snyde så vandet driver!

De virkelige tests[redigér]

Intelligens-kurven. Hvis du ikke forstår den, skal du nok afstå fra at lade dig intelligensteste

Den officielle skala for måling af intelligens er baseret på WAIS[8]-modellen. Siden 2008 har man benyttet WAIS IV testen, der er en sammensat FSIQ (Full Scale IQ) test med 7 undertests, inddelt i hovedgrupperne:

Ingen Wikipedia.png
Dem der bare kender en lille smule til det, pauseklovnene inde hos Wikipedia laver, skal prise sig lykkelige over, at der ikke findes en artikel om WAIS testen derinde.

Verbal intelligens (VIQ)[redigér]

Denne test indeholder:

 • Sproglig/verbal opfattelse
 • Virksom hukommelse

Matematisk intelligens (PIQ)[redigér]

Denne test indeholder:

 • Opfattelsesevne
 • Bearbejdningshastighed

Testen er sammensat på en måde, der gør at den "tilgodeser" alle kendte former for intelligens, og ikke, som andre tests, udelukkende den matematiske/figurative intelligens. Testen kan gennemføres af personer, der er autoriserede til at udføre testen.
Den slags personer er der ingen registrerede af hos Scientology[9] eller andre lignende bevægelser.

Resultater[redigér]

Den gennemsnitlige intelligens blandt voksne er 100,00. Det er som sådan ikke unormalt at nogen scorer over 130 i WAIS-testen, men testen kan også anvendes til at identificere "sinker", "dårer" og "debile" - altså personer med en intelligens under det niveau, der bringer dem i stand til at fungere normalt i samfundet.
Personer med særlig lav intelligens vil kunne tildeles invalidepension, og i kombinationen med særligt grelle sproglige mangler, kan de blive optaget i Nationen!. Alt det kræver, er en IQ under 70!


Kendskab[redigér]

Da WAIS-testen ikke som sådan bliver "markedsført", er der en forholdsvis stor andel af befolkningen, der ikke kender til den. Det betyder så, at du ved den blotte skimning af denne side er blevet væsentligt klogere på intelligenstests end din nabo, din nabos datter og din mor.
Det er da lidt imponerende!?

Klogequizzen[redigér]

Herover er der et link til en "gør det selv" intelligenstest, som du lynhurtigt kan gnave dig igennem: Klar? Parat! Test!

Spademanns Leksikon ønsker på ingen måder at være tilbagestående i forhold til andre elektroniske medier. Vi har trods alt bestået Mensa-testen! Med eneret for Swag Publishing bringer vi således herunder et kort, men effektivt sammendrag af en internationalt berømt og anerkendt intelligenstest.[10]


<poll>

Hvilken af nedenstående er ikke en kendt indendørsarkitekt? Emil Thorup Fritz schleimige-Gliedmaßen Brian Numsen Sekretius Kinnok

</poll>

<poll> Hvad er [math]\displaystyle{ 224.2C^347 }[/math]? 42 -347,45 0 2-0 (ved normal spilletids ophør)

</poll>

<poll> Hvem er din foretrukne administrator på Spademanns Leksikon? Negerjesus Kalabas-Idi The Exterminator Kong Kylie

</poll>

<poll> Hvor meget er du parat til at give for at få et internationalt anerkendt intelligenscertifikat? 25.000 Euro 5 Dollar 2 Bitcoins [math]\displaystyle{ 1^333 }[/math] DKK </poll>


Tellektuelle inter[11][redigér]

<references>

 1. Også kaldet en IK-test (Intelligens-Kvotient-test)
 2. To af de største hed Stanford Binet og Abraham Myrapide
 3. En populær eufemisme er "nedbemanding"
 4. Ja, du tilhører de to procent af de mest intelligente. Ligesom alle de andre!
 5. Med det menes: Dette er præcis, hvad der er sket for samtlige af Spademanns skribenter
 6. Vel at mærke et betalende medlem
 7. Eller bedre
 8. Wechsler Adult Intelligence Scale
 9. En sekt
 10. Tag dén, hvis du tør!!!
 11. Bare for at narre fjenden