Fly

Fra Spademanns Leksikon, den både frie og sande virkelighed
Spring til navigation Spring til søgning
En typisk flyvning på American Airlines. Her har sæbelinjens retning desværre været et par centigrader ved siden af og flyet ramte derfor ikke New Heathrow Lufthavnen som planlagt

"At flyive gjøre mei glad. At flyive gjøre Danevange glad."

~ H.C. Andersen om SAS' nye a350 el. B787.

"Bøvs"

~ Donald Trump om et irrelevant emne


Et fly (flertal: fly - babysprog ental: flyver, flertal: flyvere) er et moderne befordringsmiddel, der dagligt anvendes på hele kloden.

Nutidens fly er resultatet af den teknologiske udvikling i luftfarten, som har fundet sted siden Tyskland i 1934 opfandt sæbelineren, hvis afsætsteknik stadig anvendes i dag.


Take off[redigér]

Sæbelinje i Aalborg Lufthavn

Når et fly skal lette, så placeres det på en særlig glat rampe, en såkaldt sæbelinje. Det er lidt ligesom en skateboardrampe, bortset fra at en sæbelinje er meget, meget længere.

Hver gang en lufthavn skal tilbyde en ny destination, må der konstrueres en unik sæbelinje, der sender flyet i netop den tilsigtede retning. På illustrationen til højre ses de tekniske tegninger til sæbelinjen i Aalborg Lufthavn, der sigter mod Prag, hovedstaden i Polen, tror vi vistnok.

Når et fly skal lette, så hejses flyveren op på sæbelinjen med en såkaldt luftkran. Herefter hældes der sæbe ud over sæbelinjen fra en stor sæbesilo. Sæben gør sæbelinjen glat og flyet kommer nu i bevægelse. Sæbedoseringen foretages på baggrund af, hvor tunge passagerene er og hvor meget bagage, de medbringer. Jo tungere flyets totalvægt er, desto mere sæbe skal der anvendes. Hvis sæbelinjen er konstrueret korrekt og fly/sæbeforholdet stemmer, så vil flyet med 99,9% sikkerhed lande nogenlunde hvor det er tiltænkt. Hvor bagagen ender er en helt anden historie.

Check in[redigér]

Når du skal checke din bagage ind, får du en polkafarvet bagagestrimmel, som fæstnes til bagagen. Dette er så taxi-chaufførerne kan se, hvor de skal aflevere det, hvis sæbelinjen har været skæv.

Ny teknologi[redigér]

En dansker ved navn Arne Jensen opfandt rummet. Altså et hulrum til at have ting i. Disse er nu indbygget på alle nordiske flyselskabers fly, og kaldes lastrum. Nazi-tyskere bruger stadig et gitter på taget og en cykellås.

Af denne teori kan man se, at nordiske selskaber er bedst.


Historie (det rene eventyr)[redigér]

Mette Fugl (tidligere Vuns) er ved at have det næste hold flyvefærdige elever klar.

Rigtig mange mennesker har gennem tiden forsøgt at bygge en flyvemaskine, da zeppelinerne ikke var særligt hurtige. Blandt de kendte er brødrene Wrong og danskeren Helle Ammer. Det lykkedes dog først for alvor for Mette Vuns i 1917 at bygge et fly til Den Røde Baron med tre sæt vinger (3-dækker), der kunne flyve over 150 km i timen. Nutildags flyver flyverne med en marchhastighed på omkring lysets hastighed (passagerfly).

Som det ses på billedet til højre (luftfoto taget i 2001), er der stadig forsøg i gang på diverse flyskoler.

De første vellykkede eksemplarer var lavet af papir, men senere gik man over til træ, da det bedre kunne holde til at have passagerer om bord.

Flyselskaber[redigér]

Der findes en del. De største er nævnt her. Bemærk at SAS ejer en del.

Nordiske[redigér]

Flot ny Airbus a340 fra SAS.

Nazi-tyske fly[redigér]

Her ses forskellen fra nordiske flyselskabers flotte nye fly, og så sammenlignet med de Nazi-tyske.

Nogen som du har råd til[redigér]

  • EasyJet (Måske har du råd til billetten, men oven i prisen skal du betale: rullestolsafgift (også selvom du er gående), free seating-tillæg, bagagetillæg, løn til piloterne, skjulte afgifter, betalingsafgift og et straffetillæg på forhånd. Det er billigere at flyve samme rute på business class på SAS eller med de andre SAS-selskaber)
  • Selvmord
  • Woody Woodpecker Airlines
  • Usynlighedskappen
  • Jihad (Dette firma inkludere dog ikke retur billet)

Se også:[redigér]