Ferie

Fra Spademanns Leksikon, den både frie og sande virkelighed
Spring til navigation Spring til søgning

Ferie er en form for pause-periode i menneskets tilværelse, der meget modsvarer begrebet "halvleg" i diverse sportsgrene. Således er det her muligt lige at få pustet ud og få taget en bajer eller et skud EPO inden det atter går løs med en arbejdsuge, der er fyldt med stress over om det mon er i dag at chefen opdager at du bruger al din arbejdstid på at surfe rundt på Spademanns Leksikon. Ferie findes i flere forskellige versioner, som vi har valgt at vælge at beskrive mere udførligt herunder.

Med lidt god vilje kan man godt få stuvet alle tre unger ned i bagagerummet, så der er bedre plads til bajerne på bagsædet
Ishuset er et obligatorisk stop på bilferien
Vær varsom ved brug af gamle villatelte - omstrejfende ex-hippier kan let forveksle dit villatelt med deres Roskilde-lejr, og de er meget svære at overbevise om andet førend de har drukket alle dine øl
Nå man køber en charterferie gælder det om at vælge et bundsolidt og alt andet end konkurstruet flyselskab, som eksempelvis dette her
Stranden er det absolut vigtigste sted på charterferien. Her kan du få den særlige rødbrændte kulør, der endegyldigt beviser at du ikke bare har tilbragt din ferie i et solcenter
Charterselskabet arrangerer naturligvis også busturer, så man kan se noget lokalt kultur - hvis du vel at mærke står ovenpå skuldrene af nogle af de andre turister. - Busserne stopper kun ved de dyreste værtshuse og restauranter, og de egentlige seværdigheder må du fotografere gennem busruden
Ved at slå teltet op i haven får du både den klamme fornemmelse af våd sovepose om morgenen, og har samtidigt mulighed for at hente kolde øl i kælderen - en klar win/win ferieform

Bilferie[redigér]

Hvis du regner med at komme et smut udenfor indkørslen i ferien, er den nok nemmeste ferie at arrangere en såkaldt bilferie[1].

Forberedelse[redigér]

Selve ferien påbegyndes aftenen før afrejse med at bilen pakkes ned de mest livsnødvendige fornødenheder. - Er du hyppig gæst ved landets festivaller pakker du bare det samme som du plejer at tage med der[2], måske lige med undtagelse af af den 3 meter høje oppustelige kæmpe-dildo, som godt kan medføre et hævet øjenbryn eller to på diverse norske bibel-campingpladser.

Hvor skal man så køre hen?[redigér]

Generelt er der for os danskere kun tre muligheder, hvis vi også skal have råd til at betale benzinregningen når vi kommer hjem:

 1. Nordpå (Norge og Sverige). Her kan de fleste tale engelsk, og man kan bytte sig til rigtigt meget for en tre-stjernet salami.
 2. Sydpå (Fleggaard og Otto Duborg) her kan de fleste tale dansk, og der er tre kasser Slots-øl for næsten ingen penge.
 3. Udkantsdanmark - Her kan det anbefales at hyre den lokale gymnasieelev som tolk, men sørg for at være tidligt ude, da der er rift om ham. De accepterer som regel dansk valuta, men en kvittering til repræsentationskontoen skal du ikke regne med at få.

Udpakning og teltslagning[redigér]

Når du er nået frem gælder det om at finde et godt sted at campere. Herhjemme og i Tyskland må det kun ske på campingpladser, medens man i Norge og Sverige må gøre det overalt, hvorved man kan spare en pæn klatskilling.

Vælg et sted med jævnt underlag, da fast bund kun er standard i telte produceret indenfor de sidste 25år, og du nødigt vil vågne op i regnvejr 50 meter nede af den skråning du aftenen før slog dit telt op på toppen af.

Brug rammerne med øl og papkasserne med 3-stjernet salami til at stille på den nederste del af teltdugen, så teltet ikke flyver væk i den første, den bedste brise.

Du er nu klar til en uge med dåse-bøf, dåse-ravioli, Fåborg-postej, og et stadigt mere muggent rugbrød. Modsat diverse festivaller må du som regel godt tilberede din mad i trangiaen i forteltet til dit villatelt. Du kan herefter frit vælge om du vil ud og dokumentere din færden i udlandet med et par feriebilleder, eller om du nøjes med at skaffe dig penge til et nyt fladskærms-tv ved salg af tre-stjernet salami og dåseøl til de lokale.

Charterferie[redigér]

En anden, og til tider lidt dyrere ferieform[3] er charterferien.

Forberedelse[redigér]

Denne starter omkring januar, hvor katalogerne for charterselskaberne dumper ud af postkassen, og der er frit valg på alle hylder, og ekstra rabat hvis man skynder sig[4]. Nu er det blot at vælge hvor turen skal gå hen[5].

Hvor skal turen gå hen?[redigér]

Ved charterrejser er der gennem tiden kommet en sand perlerække af destinationer til. Hvor man i starten måtte nøjes med en bus til Tjæreborg, kan man nu komme med fly til en lang række destinationer, for eksempel:

 • Mallorca: The grand old charterdestination med grisefest, druk og solbadning for det modne publikum. Der er vistnok også noget kultur man kan kigge på ét eller andet sted, men de færreste har fundet frem til det.
 • Tenerife: Som Mallorca, bare lidt længere væk.
 • Gran Canaria: Som Tenerife og Mallorca. - Dog skulle de ifølge DR's lokalradioers julekalender fra slutningen af 1980'erne lave en hæderlig cappuccino dernede.
 • De græske øer: Som ovenstående, dog uden grisefester, men til gengæld med ouzo ad libitum. På Kreta er der dog vistnok nogle ruiner et eller andet sted. Og en minotaur, men han var på ferie da vi var der.
 • Tyrkiet: Her forstået som den tyrkiske middelhavskyst. Mest sandstrande og druk.
 • Sunny Beach: Trods navnet handler det her kun om druk. Det er som regel billigere med en tur til Otto Duborg, og man kan have mere med hjem.

Rejse og hotel[redigér]

Hvis det lykkes at komme med flyveren, der gerne afgår på et ukristeligt tidspunkt fra en flyveplads nær Lars Tyndskids mark[6], og finde den rigtige bus når du lander på destinationen, kan du være næsten sikker på at det hotel du har bestilt er overbooket eller at havudsigten kun kan ses i spejlet på badeværelset.. ...vel at mærke hvis du hænger i loftslampen, eller naturligvis at din bagage er blevet væk. Der skal under alle omstændigheder nok være ét eller andet der kikser, men så er det jo meget heldigt at der er masser af billige sprut, så du kan bruge ventetiden medens fejlen bliver rettet til noget konstruktivt.

Resultatet af en charterferie skulle gerne være tømmermænd af Roskilde-kaliber, men med bedre toiletter.

Bliv hjemme[redigér]

En sidste feriemulighed er naturligvis at blive derhjemme. For at det kan føles lidt eksotisk kan du vælge at flytte ud i et telt i haven. Så kan du samtidigt få renoveret køkkenet/badeværelset/entreen/kælderen/soveværelset/skunken/konen og hvad der nu ellers trænger.

Denne ferieform kan anbefales til alle, især i disse krisetider hvor hjulene ikke snurrer rundt, og de fattige børn i Afrika må sende deres sidste spareskillinger op til os så vi stadigvæk har til flødeskumskagerne til kaffen.

Ferienoter[redigér]

 1. Det kræver dog naturligvis at du har en bil til rådighed hvorfor ferieformen stort set ikke forekommer i Storkøbenhavn, men til gengæld er yderst udbredt i Jylland, hvor de fleste får deres første bil i dåbsgave.
 2. For hotelt-bruger gør vi dog opmærksom på at du på bilferien selv skal medbringe dit telt! - Med mindre du naturligvis har bestilt en hytte.
 3. Med mindre du har scoret dig en afbudsrejse
 4. Her kan det dog igen betale sig at vente til sidste øjeblik og bestille afbudsrejsen over nettet
 5. Med mindre du vælger afbudsrejsen, så er det altid Kos
 6. Lars har dog som regel et værelse over stalden han lejer ud så du slipper for at skulle alt for tidligt op, og for et fire-femcifret kronebeløb skal han nok også passe godt på din bil medens du er væk