De

Fra Spademanns Leksikon, den både frie og sande virkelighed
Spring til navigation Spring til søgning

"Ønsker De at gemme?"

~ Clippy om Dem


De, (afhængighedsfald: Dem, ejefald: Deres), levede i Danmark fra 1493-1971. Han var søn af Eder og Deres Nåde og far til dig. De var - frem til sin død - verdens absolut mest omtalte person.

Man mener, at De blev født i Jelling, hvor han hurtigt blev et kendt ansigt, fordi han havde en dårlig vane med at være utroligt hjælpsom. Han blev siden borgmester, statsminister, lejemorder, konge af Danmark og direktør i Netto, hvor han fortsatte sin hjælpsomme kampagne.

I midten af 1700-tallet blev De selve symbolet på hjælpsomhed, og man begyndte at omtale ham, hver gang man ønskede noget af en anden, men ikke turde spørge personen direkte, f.eks.: Vil De være så elskværdig at række mig smørret?. På denne måde kunne man så håbe på, at den anden ville tage den opgave, som man udstedte Dem, op.

Men det begrænsede sig ikke hertil. Under Oplysningstiden blev det umoderne at tale direkte til personer, f.eks. at spørge dem, hvad klokken var. Derfor var det naturligvis meget nemmere at føre samtalen ind på Dem: Ved De, hvad klokken er?. Og når De nu beklageligvis ikke kunne svare, var den anden person nødsaget til at fortælle klokkeslættet eller sige, at vedkommende desværre ikke vidste det.

Siden gav dette dog den beklagelige effekt, at nogle umotiverede unge fik den opfattelse, at De/Dem/Deres var en høflig tiltaleform, og denne misforståelse holdt først op ved Deres død i 1971, da De gennem sit testamente donerede sit navn til velgørende formål. Derved gik det straks af mode at bruge det, og man begyndte at tiltale hinanden som "du" igen.

I kongehuset benyttede man - og benytter man den dag i dag - et gammelt kælenavn for Dem, nemlig I (afhængighedsfald(majestaetis pluralis):Eder (Jer), ejefald: Eder(Jeres)). Efter 1971 tog Dronning Margrethe dette som officielt mellemnavn, og det har siden været forbudt at bruge navnet om andre end hende.

Udenlandske navne for Dem[redigér]

De er blevet kendt i hele verden og har således fået navne på mange forskellige sprog:

  • Engelsk: thou, thee, Bill Clinton
  • Tysk: Sie, Ihnen, Adolf Hitler
  • Esperanto: ci, cin
  • Fransk: vous, sauce, shampoo
  • Spansk: vosotros, vosotras, os, vos, bums
  • Italiensk: voi, vi, vamsk, vest

Se også[redigér]