1873

Fra Spademanns Leksikon, den både frie og sande virkelighed
Spring til navigation Spring til søgning
År:
1876 1875 1874 - 1873 - 1872 1871 1870
Årtier:
1900'erne 1890'erne 1880'erne - 1870'erne - 1860'ere 1850'erne 1840'erne
Århundreder:
20. århundrede - 19. århundrede - 18. århundrede

Regerende dronning i Danmark: Louise af Hessen 1863-*1898
Se også 1876 (tal)


Vilhelm Marstrands kendte maleri af kong Christian 4. ved højen mast.[1]

1873 (MDCCCLXXIII) startede på en onsdag, så vi fik boller i karry. Uden karry, den skulle jo hentes helt i Indien og det havde vi virkelig ikke råd til, det var jo før charterrejsernes tid. Boller havde vi heller ikke, onsdag var kødløs dag. Men det smagte dejligt, så vidt vi husker.

Sket i håret[redigér]

 • 9. januar- Frankrigs sidste kejser, Linoleum III, dør af galdesten i sit fængsel eksil hos Preussens ministerpræsident, Otto von Bismarck.
 • 11. februar - Kong Amadeus den første udråber den spanske republik lige ind i hovedet på sin lillesøsters storebror, Arne Knud, der kvitterer med en lige højre. Den nu arbejdsløse konge menes siden set i Bredgade, hvor han tuder på kommando for et symbolsk beløb[2]
 • 25. marts - Den kendte maler Wilhelm Marstrand dør i forsøget på at male "En mark med en gammel ged", da forhuden hænger fast i dyret og den elskede kunstner forsvinder ud i horisonten, mens geden bræger og solen langsomt sænker sig. Ja, helt igennem smukke nuancer, synd at det dejlige billede aldrig blev færdigt.
 • 22. marts - Alle slaver frigives i Puerto Rico. Undtagen de sorte naturligvis, de er jo nærmest født til det.
 • 1. april - Det britiske dampskib RMS Atlantic støder ind i en isterning ud for Nova Scotia og går ned med 547 mand og 3 mus, hvoraf den ene er sådan lidt pjusket at se på, nååååååååh.
 • 4. maj - den kendte opfinder og swinger, Henry Rose, opfinder pigtråden.
 • 5. maj - den kendte opfinder og swinger Henry Roses kone lapper Henrys buksebag, der har siddet fast i hans nye opfindelse.
 • 9. maj - Ovenpå på den triste nyhed om Henry Roses buksebag krakker Wiens børs totalt og aldeles. Den deraf følgende panik og depression har stadig ikke rigtig lagt sig. Selv mange år efter har folk svært ved at komme op om morgenen.
 • 12. maj - I Stockholm krones Oscar II til konge af Sverige, efter han har ventet længe nok.
 • 20. maj - Levi Strauss udtager patent på den dersens lille kobberknap, der sidder i den dersens lille ekstra lomme i cowboybukserne.
US Patent Office
US Patent #139121
We hereby grant you lov to have a patent on
that Little copper botton on that little tiny
minipocket in the cowboybuxers.
 • 23. maj - I Canada oprettes det beredne politi upopulært kaldet mounties af strejkebrydere, politikere og kvindelige sexualforbrydere.
 • 18. juli - Fandenpisseme om ikke også nordmændene kroner Oscar II til konge. Sig mig en gang, skal lille Oscar sætte sig på hele det royale svineri i Norden? Hvad fanden skal de andre kongelige så leve af? Bistandshjælpen er jo ikke opfundet endnu, så vi skal måske have hele Malmø fyldt op med utilpassede nasseprinser og prinsesser, der hulker for en ti'er?
 • 15. september - Den internationale meteorologiske organisation dannes én dag forsinket på grund af vejret.
 • 18. september - Så er det New Yorks børs der går på røv og albuer. The Panic of 1873 er i gang.
30px-Cquote1 svg.png Hermed erklæres The Panic of 1872 officielt for afsluttet! 30px-Cquote2 svg.png
Kong Oscar


 • 3. oktober - Den stolte indianerhøvding Kintpuas bliver hængt i fort Klamath, Oregon, efter at have påstået, at han har lov til at opføre sig som en fri mand i Guds eget land. Den søde bøddel forsikrer hr. Kintpuas om, at det ikke er noget personligt. Indianerhøvdingens balsamerede lig bliver derefter solgt til et cirkus, så pæne folk kan få noget at grine af.
 • 15. december - Panikken i New York når nye højder, da hvide, kristne kvinder danner en afholdsforening, der skal holde deres mænd væk fra værtshusene. Opløses et par år senere, da de hvide, kristne kvinder ikke gider have deres stoddere siddende og ryste hele aftenen, idet det får kaffekopperne til at klirre.
 • Ukendt dato - Jules Verne udgiver Jorden rundt i 80 dage hvori han forsøger at bortforklare, at han aldrig har sat sine skæve ben i Ballerup.

Året i tal[redigér]

19.

Året i noter[redigér]

 1. Det er masten til højre.
 2. Ja, rigtigt, en krone.