1970'erne

Fra Spademanns Leksikon, den både frie og sande virkelighed
Version fra 13. okt 2012, 05:18 af Frode Fenis (diskussion | bidrag) Frode Fenis (diskussion | bidrag)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version → (forskel)
Spring til navigation Spring til søgning
Århundreder:
19. århundrede - 20. århundrede - 21. århundrede
Årtier:
1920'erne 1930'erne 1940'erne 1950'erne 1960'erne - 1970'erne - 1980'erne 1990'erne 2000'erne 2010'erne 2020'erne
År:
1970 1971 1972 1973 1974 1975 1976 1977 1978 197970erfyr.jpg
Denne lille fyr blev et offer for 70'ernes rødbrune farver

1970'erne var årtiet hvor farverne for alvor begyndte at vinde over det tidligere sort/hvide landskab. Desværre var de matchende farver ikke opfundet endnu, og diverse indretningsarkitetker var knapt fødte, hvorfor folk sammensatte farver på kryds og tværs. Og gerne noget med brun eller orange.

Indholdsfortegnelse [skjul]

1 1970'erne i politik
2 1970'erne i madlavning
3 1970'erne i mediernes verden
4 1970'erne i modens verden
5 1970'erne i dag

1970'erne i politik

1970'erne var politisk præget af den kolde krig, et emne, der blandt visse statsmagter var lidt af en varm kartoffel. Kulden kom vistnok fra Sibirien, og for at dæmme op for den vævede man et enormt jerntæppe, som blev placeret midt igennem Europa. Tæppet var dog hverken brunt eller orange.

Livet i 1970'erne

Boligformen var for unge under 40 kollektivet, det funktionelle var i højsædet og de enkelte rum fik specielle funktioner. Her var forgængerne for samtalekøkkenet, og alt var fællesrum inklusiv bollerummet. Der blev dannet indkøbsforeninger med andre kollektiver, hvor der blev indkøbt økologiske varer og mikro-makro-mad. Sjældent har brune bønner været så populært, hvilket var med til at indføre prutterummet.

1970'erne i madlavning

Hovedingredienset i 1970'ernes madlavning var hash, og det blev brugt i alle former for bagværk, og blandt nogle også i rå mængder. Tilhørte man det bedre borgerskab, brugte man dog naturligvis rå mængder af gærede vindruer i stedet.

1970'erne i mediernes verden

Medierne, og dermed også musikken, var i 1970'erne stærkt påvirket af madlavningen, hvorfor ingen rigtig kan huske hvad der blev spillet. Bortset fra at "Jørgen Mylius" konstant kommenterede det. Også i søvne. Grundet en vag madforgiftning begyndte folk at se glimtende stjerner og kulørte lamper, og mod slutningen af 1970'erne blev discoen opfundet. Da folk efterhånden kom til sig selv igen, røg den dog hurtigt på retur igen.

I 70'erne blev folk plaget af quizudsendelsen, Hvornår var det nu det, sendt fra Danmarks (monopol) Radio. Pragrammets første udsendelse kan ingen kan huske, hvornår det nu var det var, ejendommeligt nok.

Det var også i 70'erne at der rigtigt kom farver på Danmarks (monopol) Radio tv-udsendelser, kan man læse her.

Og så var der selvfølgelig McCloud i TV om lørdagen.

1970'ernes humor

Sjov i Danmark.GIF
Trille og digteren Jens August Schades alternativ til Spademanns fik aldrig den store tilhængerskare

I 1970'erne var der oprør mod alt, hvad der havde med autoriteter at gøre, og således også mod Spademanns Leksikon. Sangeringen Trille og digteren Jens August Schade forsøgte således allerede i slutningen af 1960'erne (for at være lidt på forkant med tingene) at udgive en LP, som de mente snildt ville kunne udkonkurrere Spademanns dengang 28 binds leksikale opslagsværk. Reaktionen blev dog en noget anden, da studenter og andre fans af Spademanns, valgte at barrikadere landets læreanstalter, hvor de efterfølgende satte sig i en social rundkreds og skiftedes til at læse højt af dette leksikon, og kategorisk nægte at høre på Trille.

1970'erne i musikkens verden

Ud over uendeligt lange pladeudgivelser fra Trille og Pink Floyd, var 1970'erne præget af brydningen mellem Frank Sinatra og Jimmy Hendrix. Dem som hørte det første var for gammeldags, dem som hørte den sidste, var sikkert bare i gang med en eller anden form for avanceret selvmord!

Det var tiderne hvor man erstattede sin traditionelle gløde-rørsbaserede radio med en moderne transistorbaseret tingest og to højttalere. På et eller andet tidspunkt fandt storkapitalen så ud af, at man kunne lave quadrofonisk lyd og dermed sælge det dobbelte. Men dengang var en højttaler gerne en skotøjsæske i forstærket spånplade, som i musikalsk forstand nærmest lød som en motorsav mod et aluminiumsrør. Med quardrofoni blev det bare dobbelt så højt - og med lidt tidsforsinkelse.

Men på et eller andet tidspunkt, så slog Gasolin igennem, hvilket skabte en hel industri af hjemmekopister, der flittigt kopierede plader til kassettebånd. Da der var præcis ét nummer mere på pladen, end der var plads til på båndet, var det en ussel opgave at være pirat de dage.
Gasolin sidder efter sigende stadig omme bag scenen på Roskilde Festival, og venter på at Franz Beckerlee bliver færdig med en af sine guitarsoloer.


1970'erne i modens verden

Moden bestod i 1970'erne fortrinsvist af farverne brun, orange og grøn umbra. Ikke blandet sammen, som man kunne have frygtet, men pænt opsatte ved siden af hinanden. Og gerne i fløjl.

1970'erne i dag

1970'erne lever stadigvæk i bedste velgående i dag, fortrinsvist i kollektiver placeret rundt omkring i landet, eller i støvede universitetsgange, der grundet sparehensyn ikke er blevet rengjorte siden 1979. Bollerummet. eksisterer også - nu som rum hvor man laver økologiske grovboller til hele kollektivet.