Tordenskjold & Kold

Fra Spademanns Leksikon, den både frie og sande virkelighed
Spring til navigation Spring til søgning
Her ses et billede, fra scene 1-45.
40pxKlumme.png
Spademanns Kommentator mener...
Spademanns Kommentator.

Hér har DR og Ole Bornedal virkelig kvajet sig: tænk at tage en god idé og et godt manuskript, også tilpasse det aller-laveste fællesnævner, som i Danmark desværre udgøres af analfabeter der tror at ordet "Jerusalem" er en beskrivelse af det mandlige kønsorgan.

"Lortefilm!"

~ Ole Bornedal om en god film.


Tordenskjold & Kold (2016) er et følelsesladet kostumedrama om én af danmarkshistoriens største helte, og den psykologiske- og sociale deroute der medfølger stjernestatus og en krigersjæl der skal begå sig i fredstid. Filmen, der i høj grad tilskriver Tordenskjolds personlighed, at han havde en position som ligegyldig i en stor søskendeflok, drager paralleller til vore dages følelse af delvis psykologiske kastration, pga. afviklingen af kønsrollemønstre. Et kompliceret forhold mellem netop de to titelroller, bidrager til en rammehistorie om venskaber på tværs af ekstreme klasseskel, og udgør således én af grundstenene i et stærkt drama, der læner sig op af den britiske fortælletradition.

Sådan burde beskrivelsen have været, men...[redigér]

I virkeligheden har én-eller-anden kvajpande valgt at lave en ligegyldig road-movie, hvor Tordenskjold kører fra den ene omgang synlige kønshår til den anden. På vejen er han fuld, taler om de kønshår han snart skal se, taler om de kønshår der - ifølge ham selv - burde sidde på en sort kvinde, uanset hendes alder og udseende, apropos. Og han taler så også lige om de kønshår som kammertjeneren Kold efter alt at dømme, aldrig har rørt ved. Samtidig er stodderen besat af at få en lille hund, hvilket man kan spekulere lidt over: i "Shakespeare in Love" (1998) omtales en sikker kassesucces på teatrene for pøblen - der skal kort sagt bare være lidt smarte kommentarer, et seksuelt indhold og en hund.

Det er altså en på alle måder perfekt film - til Danish Reality Awards.