Stomi

Fra Spademanns Leksikon, den både frie og sande virkelighed
Spring til navigation Spring til søgning
Sjældent har man stiftet bekendtsskab med et så ukendt mesterværk med et så umiddelbart tilgængeligt billedsprog, som bogstaveligt skærer røvhullet af de medvirkende og rammer benet. Drengen Magnus rører ved sin mors afføringspose... - så fås det vist ikke bedre. Kan downloades fra Coloplast' hjemmeside

"Stomi or not stomi"

~ 'Hamlet om at være en badass'


"Badr!!"

~ Vandmand om En stomi i et glas vand


Stomi kaldes også på dansk støvsugerkomplekset, idet der hentydes til posen på maven - det endegyldige symbol til opsamling af halvt fordøjede fækalier eller urin.

"Mor havde hørt, at man skulle give stomien et navn, så man ikke altid skulle kalde den ”den” eller ”en stomi”. ”Hvad synes I den skal hedde?” spurgte mor, og alle tre kiggede på den. Der kom ligesom noget hvidt skum ud fra stomien, og Signe sagde: ”Jeg synes vi skal kalde den Snehvide,” og det blev hermed aftalt."

~ Fra "Når mor eller far får stomi"

Hvad sker der normalt i din rektalsfære?[redigér]

Til sidst når dette sammenpressede materiale din endetarm. Det er nu du ved en beskeden indsats skal hjælpe dette brunlige noget ud, men ... tænk på, hvor mange muskler du involverer ... ja, prøv lige at mærke efter (gerne én gang til - det skader ikke med lidt motion). Faktisk bliver din endetarm trukket ca. 1,5 cm ind i kroppen, for at kunne udstøde dine fækælier
Hvis du ikke kunne dette, ville tarmsystemet reagere med konstant tynd mave eller forstoppelse. Det sidste vil slå dig ihjel, det første vil gøre at dit liv 75% af tiden ville foregå på et toilet.
Vi kan derfor fastslå, at det er vigtigt at have et fuldt funktionelt røvhul. Vi snakker selvfølgelig om endetarmskræft i forbindelse med kolostomipatienter, selvom der kan være andre grunde til at ringmuskelen har lidt overlast.

Et normalt toiletbesøg[redigér]

I denne lille billedserie ser du, hvordan et normalt toiletbesøg for en stomipatient ser ud.

Er en kolostomi tabu?[redigér]

Yeps, på nogle punkter er vores forestillingsverden på sekretområdet så fastgroet; det er som et kulturchok, hvis man ikke kan sige: "Du lugter fand'me af lort, din so"[2] Prøv at forestille dig, at du havde scoret noget numme-namme, og du kommer hjem, og så ligger han/hun nøgen med en plasticpose, som dingler fra maven ... så vil du nok hellere have en transseksuel uden plastic.
Underligt ... hvis kvinden havde sagt jeg bruger "Femidom", havde du bare sagt: "Nå, har du så varmet det i hænderne, inden du stoppede det op?"

Litteratur[redigér]

På ski med stomi - en lille pamflet, der primært beskæftiger sig med Hot or Not indenfor faldteknikker.

Fremtiden[redigér]

Stomiforskeren Michael Dyson eksperimenter i øjeblikket med en stomiløsning, der ikke kræver en pose, men hvor fækalierne i stedet udskydes med en sådan kraft og rotation at de forstøver fuldstændig, inden de rammer jorden.

Noter[redigér]

  1. Dette noble site rummer flere artikler om aspekter ved det menneskelige fordøjelsessystem end sex, så alle detaljer vil ikke blive åbenbaret her
  2. Indsæt fodnote her