Spademanns Leksikon:Redigering for øvede

Fra Spademanns Leksikon, den både frie og sande virkelighed
Spring til navigation Spring til søgningPå denne side vil du kunne få nogle fif om virkemidler og hvordan man kan bruge de mange muligheder der findes her i leksikonnet.


Fat det, dit sprog er ikke sjovt![redigér]

Det kan godt være at du tror at sproget alene skaber humor men det er helt forkert. Det er de kasser du putter dit sprog i, som gør noget sjovt. Kasserne kaldes stereotyper, er let genkendelige og er noget folk er nogenlunde enige om rummer samme betydning.


Så udbryder du: "Det er da ikke særlig sjovt. Det er bare noget tekst i en kasse." Så prøv at se dette eksempel hvor kasserne er udskiftet med overskrifter, som i sig selv fortæller en vild historie

Du kan også sammenligne med artiklen om Birthe Rønn Hornbech, som er uhyre morsom på trods af at der ikke er et eneste ord i selve artiklen.

Allerede når du laver en disposition af dit stof dvs. nogle overskrifter vælger du nogle kasser, så læseren har nemt ved at sætte sig ind i din tvistede tankegang. Iøvrigt behøver der ikke være sammenhæng mellem overskrift og indhold, da man jo ved en overskrift jo netop skaber en forventning til indhold, som du jo bare kan nedbryde.

En ny trend som også er er meget effektfuld er at gå fra stringente overskrifter til sludrende overskrifter:

Eksempel:

Jamen, kan det nu passe at Asser Rig bollede skævt med sin søster.
Til sidst igen et eksempel på hvordan man skaber forventning til indhold.


Brug af virkemidler[redigér]

Der er ikke nogen egentlige regler for hvordan og hvornår virkemidler skal bruges. Uncyclopedia-bevægelsen er et globalt humorlaboratorium, som også har til opgave at udfordre de grænser som det etablerede samfund sætter for god smag.

Mange gange afhænger det af hvordan ideen til artiklen er opstået. Det kan være et billede, en video eller et mærkeligt ord som har skabt hele fundamentet for artiklen.

Ved opstarten af en artikel, kan du i høj grad hjælpe til med at andre kan gennemskue din ide, ved at bruge både ord, billeder og eventuelt en bestemt skabelon afhængigt af emnet.
Det gør at dine medskribenter har lettere ved at ramme netop din stil og du får andre til at skrive DIN artikel....(DET ER SÅ FEDT!!!)

Et lille, men meget vigtigt tip[redigér]

Husk på, at nogen gange er det bedste virkemiddel lidt simpel og nem wiki magi i form af nogle links og et (mere eller mindre) intressant billede. Faktisk kan det gå hen og redde en artikel fra sletning.

Andre stereotyper[redigér]

Wikipedia[redigér]

På Spademanns er vi glade for at Wikipedia har gjort forarbejdet. Deres valg af format er med til, at folk tror de ved hvad der venter dem og alligevel bliver folk overrasket over den mangel på respekt vi viser vores forbillede.

Kändisser[redigér]

Det er meget populært at bruge kendte personer som stereotyper. Da vores viden om dem i forvejen stammer fra kulørte magasiner er det let at få folk til at synes at Amin Jensen er en spasser, B.S. Christiansen er en helt og Elvis lever.


Det skal du undgå[redigér]

  • Klichéer. Det er noget fanden har skabt.
  • Undgå fork. & ampersands.
  • Tekst i parenteser (brug for eksempel fodnoter i stedet for)
  • Generaliseringer. Som alle de andre skribenter desværre altid benytter.
  • Overdrivelse er 127 millioner gange værre end underdrivelse.

Læs også[redigér]

  • Stilmanual - Her der samlet en række af vores egne stereotyper, som næsten altid virker.