Sanatorium

Fra Spademanns Leksikon, den både frie og sande virkelighed
Spring til navigation Spring til søgning
Haven på et helt igennem gennemsnitligt sanatorium. Trods 14 gartnere på fuldtid og et behageligt, tempereret klima, vil haven på et sanatorium altid se således ud, når den tager sig bedst ud.

"Ah, Home sweet Hell!"

~ Sindssyg om alle de sanatorier der har givet op.


"Det minder mig om Irland."

~ Oscar Wilde om sanatorier.


Et sanatorium er et sindssygehospital, en galeanstalt, en koldbøttefabrik, et kegledepot og alle de andre ord der dækker steder hvor man spærrer hysteriske kvinder, morderiske mænd og utilpassede unge inde. Bygningerne der rummer sanatorier er altid afsidesliggende, omgivet af tilgroede arealer, høje mure, sekteriske lokalsamfund og interessant duftende moser der i reglen indeholder skræmmende ting som lig, grotesk udformede fiskekroge og udrangerede joller vis' ejere aldrig er til at opdrive.

Underholdning for patienterne[redigér]

Her ses psykiateren Dr. Mabuse i sit kontor på Sanatoriet "Haunted Hill", der dog er navngivet af en flok amerikanske skolebørn.
Afdelingen der bruges til at gøre patienterne vanvittige i behandlingen. Kvinden på billedet er ikke et spøgelse.
Staklen her bliver behandlet for vandskræk, klaustrofobi, psykosomatisk iltmangel og allergi overfor is.

Ved ankomst til sit lokale sanatorium skal man først indskrives i stedets dødebog patientliste. Dette foregår ved at man bliver kørt ind på området af en særlig ambulance der er sort og trækkes af selvlysende heste. Efter en velkomst af tre skummelt udseende mandhaftige, kvindelige sygeplejersker, bliver man inviteret ind til en indledende samtale med stedets overlæge, der oftest er udstyret med et tysk-klingende navn. Gerne Helmuth. Til denne første, og derfor vigtigste samtale bliver man stillet nogle simple spørgsmål der skal sætte patienten i bås under en eksperimenterende og voldsomt ulovlig behandling skal få patienten til at føle sig tryg.

Spørgsmålene
 • "Hvorfor er du her?"
 • "Hvad føler du ved synet af en kat?"
 • "Har du børn, og er de i givet fald i live?"
 • "Hvis JA til 3. spørgsmål: har du selv dræbt dem?"
 • "Hvis NEJ til 3. spørgsmål: Hvorfor har du myrdet dine børn?"
 • "JA el. NEJ til 3. spørgsmål: Hvorfor gjorde du det?"
 • "Spiste du dem også?"
 • "Hvad er dit navn?"

Efter spørgsmålene bliver éns svar gennemgået af overlægen, hvorefter vedkommende henviser patienten til rette afdeling. Afdelingen man overføres til ligger altid i kælderen, og har ingen adgang til vinduer og ure er naturligvis indrettet på en fornuftig måde. Hvis man har udvist blot den mindste forvirring over ovenstående spørgsmål, bliver man udsat for en dybt uansvarlig testmedicinering og elektrochokterapi i 9 timer om dagen det næste års tid en særligt tilpasset dosering af psykofarmaka. Stort set alle sanatorier har en afdeling hvor der engang har været brand, og med et par ugers mellemrum lukkes afdelingen op for at vise den til grelle tilfælde, hvorefter personalet benægter afdelingens eksistens at påbegynde renoveringen[1].

Behandlingsmetoder[redigér]

Ikke to sanatorier er ens[2], så behandlingsmetoderne kan variere en smule. Nedenfor følger en liste over almindelige lidelser, og deres behandlingsformer.

Hysteri

Dette behandles i reglen med Det Hvide Snit, også den dag idag her i landet. Da behandlingsformen imidlertid er forbudt, kalder lægerne det bare "Nulstilling" istedet for dets rette navne, "Det Hvide Snit/Lobotomi".

Paranoia

Her bruges helst elektrochokterapi, og for ikke at skræmme patienten meldes det ikke på forhånd. Personalet henter bare patienten på et tilfældigt tidspunkt af døgnet og går igang.

Depression

Behandles med morfin-holdige lykkepiller. Virker det ikke efter hensigten[3] så overdoseres patienten, hvorefter resterne af personen begraves i parken med et stempel i rapporten hvor der står at patienten har udskrevet sig selv, trods lægelig anbefaling om det modsatte.


At blive udskrevet[redigér]

Dette er som sagt noget man - officielt - kan gøre men uofficelt myrdes man af personalet, men i praksis forekommer det sjældent. Af uforklarlige årsager, får man det nemlig ikke bedre ligegyldigt hvor store fremskridt man gør. Man er ikke længere hysterisk, siger du? Næ, men det kunne komme igen - PUF! Man er indstillet til "overvåget behandling for eget bedste" på ubestemt tid. Man har ikke længere paranoia, siger du? Hvad nu hvis patienten bare lader som om fordi at vedkommende er ved at synke hen i én stor, indbildt konspirationsteori[4] - PUF! Man er indstillet til "overvåget behandling for eget bedste" på ubestemt tid. Osv. osv.

Se også[redigér]

Sanatoriske Hemmeligheder[redigér]

 1. Hvis du bliver indlagt og ser den brændte fløj, så hold kæft med det, for personalet vil bruge det imod dig!
 2. Jo de er, og man får det værre af at være der.
 3. Og det gør det aldrig - uofficielt.
 4. Alle konspirationsteorier er indbildte.