Redundans

Fra Spademanns Leksikon, den både frie og sande virkelighed
Spring til navigation Spring til søgning

"Igen og igen og"

~ Nevø om igen og
Redundans kan kortest forklares ved at læse denne nyhed. Igen og igen.

Redundans er anvendelsen af overflødig tekst, tale eller indhold. Gentagende tekst, tale eller indhold som overstiger det nødvendige for at beskrive emnet synonymt gennem overflødig tekst, tale eller ting betragtes som redundant. Når noget er redundant, så er det almindeligt at gentage, nogle gange med varierende formulering, den samme idé eller tanke, hvilket medvirker til at skabe overflødig tekst, tale eller indhold i det omtalte. Denne overflødighed af tekst, tale eller indhold er redundant og overflødig i den forstand, at den ikke er nødvendig for en nøgtern og kortfattet tekst, heller ikke i en ditto monolog, dialog eller diskussion. Ud fra dette perspektiv er en redundant tekst baseret på gentagende gentagelser, overflødige overflødigheder, ligegyldige ligegyldigheder m.m. i tekst, tale (det være sig monolog, dialog eller diskussion) eller indhold.

Set fra et andet synspunkt er den redundante tekst fokuseret på anvendelse af gentageler, omskrivninger og re-omskrivnnger, hvilket ikke alene er overflødigt/overflødiggørende, men også fuldstændigt unødvendigt. Dog kan redundans være på sin plads, hvis man for eksempel skal skrive en stil på et bestemt antal sider eller skal løse en skriftlig opgave i dansk, som skal udfylde et på forhånd fastsat antal ord eller sætninger eller i yderste konsekvens sider.

Ordet Redundans er anvendelsen af overflødig tekst, tale eller indhold. Gentagende tekst, tale eller indhold som overstiger det nødvendige for at beskrive emnet synonymt gennem overflødig tekst, tale eller ting betragtes som redundant. Når noget er redundant, så er det almindeligt at gentage, nogle gange med varierende formulering, den samme idé eller tanke, hvilket medvirker til at skabe overflødig tekst, tale eller indhold i det omtalte. Denne overflødighed af tekst, tale eller indhold er redundant og overflødig i den forstand, at den ikke er nødvendig for en nøgtern og kortfattet tekst, heller ikke i en ditto monolog, dialog eller diskussion. Ud fra dette perspektiv er en redundant tekst baseret på gentagende gentagelser, overflødige overflødigheder, ligegyldige ligegyldigheder m.m. i tekst, tale (det være sig monolog, dialog eller diskussion) eller indhold.

Set ud fra et anderledes synspunkt er den redundante tekst fokuseret på anvendelse af gentageler, omskrivninger og re-omskrivnnger, hvilket ikke alene er overflødigt/overflødiggørende, men også fuldstændigt unødvendigt. Dog kan redundans være på sin plads, hvis man for eksempel skal skrive en stil på et bestemt antal sider eller skal løse en skriftlig opgave i dansk, som skal udfylde et på forhånd fastsat antal ord eller sætninger eller i yderste konsekvens sider.

Med Redundans menes anvendelsen af overflødig tekst, tale eller indhold. Gentagende tekst, tale eller indhold som overstiger det nødvendige for at beskrive emnet synonymt gennem overflødig tekst, tale eller ting betragtes som redundant. Når noget er redundant, så er det almindeligt at gentage, nogle gange med varierende formulering, den samme idé eller tanke, hvilket medvirker til at skabe overflødig tekst, tale eller indhold i det omtalte.

Denne overflødighed af tekst, tale eller indhold er redundant og overflødig i den forstand, at den ikke er nødvendig for en nøgtern og kortfattet tekst, heller ikke i en ditto monolog, dialog eller diskussion. Ud fra dette perspektiv er en redundant tekst baseret på gentagende gentagelser, overflødige overflødigheder, ligegyldige ligegyldigheder m.m. i tekst, tale (det være sig monolog, dialog eller diskussion) eller indhold.

Beskuet fra et alternativt synspunkt er den redundante tekst fokuseret på anvendelse af gentageler, omskrivninger og re-omskrivnnger, hvilket ikke alene er overflødigt/overflødiggørende, men også fuldstændigt unødvendigt. Dog kan redundans være på sin plads, hvis man for eksempel skal skrive en stil på et bestemt antal sider eller skal løse en skriftlig opgave i dansk, som skal udfylde et på forhånd fastsat antal ord eller sætninger eller i yderste konsekvens sider.

Se også dobbeltkonfekt.