Nord

Fra Spademanns Leksikon, den både frie og sande virkelighed
Spring til navigation Spring til søgning

"He was my North, my South, my East and West, My working week and Sunday rest, My noon, my midnight, my talk, my song; I thought that love would last forever: I was wrong"

~ Mata Hari om sit forhold til Prins Henrik


Nord er et ord, som betegner en retning.[1] Det modsatte af nord er dron, hvilket ikke giver nogen mening. Jorden indeholder mange retninger, og en af dem er netop nord. Blandt andre retninger kan nævnes øst, vest, til højre og ligeud.[2]
I de gode gamle dage sagde man nørre om nord. På lægmandsk betyder det med den "komparativiske afledning", at nørre oprindeligt har angivet noget, der er længere mod nord (end nord), så det er en fin sproglig nuance, vi bør både bevare og ihukomme. Dette gælder dog ikke for Nørrebro. Der fandtes også varianten "norder", men den er ikke længere i Rigssproget, da Dronningen ikke kunne udtale ordet, uden at man kunne se for meget af hendes tænder. Men på Christian d 4.'s tid ville man drage nordere ind i landet. Man kan også på (vistnok nordjysk) dialekt tale om den nørre næve, altså den venstre, og af det kan man aflede, at de må have stået med ansigtet mod øst, da de sagde det.

Sjove facts om nord[redigér]

De tre slags nord[redigér]

Hvis du kender nord, kan du altid finde vej. Bare du husker at vælge den rigtige

Nord anvendes ofte som referencepunkt, når man skal finde vej. Af den grund har man lavet tre slags nord, sådan lidt for at gøre al navigation lettere.

  1. Den sande nord, hvilket er centrum for den akse som jorden roterer om.
  2. Kort-nord, hvilket er den vej mange kort peger.
  3. Kompas-nord (eller magnetisk nord), hvilket er den vej dit kompas peger.

Vinklen mellem 1 og 2 kaldes for "konvergensvinklen". Vinklen mellem 1 og 3 kaldes misvisningen.
For at gøre det lidt mere langhåret, så flytter Kompas-nord sig en smule hele tiden. Netop derfor er det utroligt praktisk at have en GPS monteret i forruden af sin bil hele tiden. Kun på den måde er du sikker på at nå frem til det samme sted, som du var i går. Det kunne jo være, at nord havde flyttet sig i mellemtiden?

Sære ting fra Nord[redigér]


Nordlige fodnoter[redigér]

  1. Som regel opad
  2. Og mange andre. Fx gå ad Helvede til og rend mig i røven
  3. Hvis det er vintertid og solen skinner
  4. Det skulle da lige være nogle gale nordmænd