New York

Fra Spademanns Leksikon, den både frie og sande virkelighed
Spring til navigation Spring til søgning

"A car is useless in New York, essential everywhere else. The same with good manners"

~ Douglas Adams om at være i New York


Dette "velkommen" er det sidste venlige ord du møder i Bronx, dude.
Giovanni da Verrazano var da glad nok for sin kone (tv.), men når man besøger nye steder, skal man da smage noget af det lokale (th.).
Frihedsgudindens lysekrone er åbnet igen. Al tale om terroristangreb fra kronen er forstummet. Alle ... HVA' SATAN ER NU ER DET???
I New York kan selv gamle hønisser få lov at se bøssekunst.

"Nu er du i New York - cementjunglen, hvor drømme skabes, men hvor der ikke er noget, du kan lave"

~ Alicia Keys om New York


"I'm an Englishman in New York"

~ En engelsk mand i New York


New York City eller mere officielt: City of New York, er USA's største by. Byen ligger i delstaten New York og har omkring 8 mio. indbyggere, mange af dem amerikanske. Indbyggerne i New York hyler desuden altid over, hvor koldt der er der.

New York City består af fem bydele:

Byen er centrum for en række økonomiske og kulturelle institutioner, ligesom som den er et yndet mål for terrorangreb.

De Forenede Nationer, i daglig tale FN[3], har hovedsæde her. Fra denne bys børs på Wall Street er udgået nogle af de mest gennemførte børskrak[4] igennem tiderne.

Byens historie[redigér]

I 1500-tallet boede der ikke andet end indianere på Manhattan. Så kom der et skib med en florentiner, som hed Giovanni da Verrazano. Han gav de indfødte deres velfortjente del af sine medbragte sygdomme og omdøbte stedet til Nouvelle Angoulême, fordi han rejste for den franske kong Frans, der var greve af grevskabet Angoulême, som sikkert ligger et sted i Frankrig, hvis ellers man gider kigge efter.

I 1614 kom en række hollandske[5] pelshandlere til byen og begyndte at forske lidt i indianertøsernes pelsværk. De endte med at købe øen Manhattan af indianerne (det rygtes, at disse skulle have solgt øen for blot 20 glasperler, men dette er blevet tilbagevist i nyere tid.[6]) Oprindelig var der omkring 254 hollændere på Manhattan. Disse blev efterhånden ædt af kannibalske indfødte, hvis antal frem til år 1700 faldt til ca. 200 mand m/k.

Hollænderne omdøbte byen til Nieuw Amsterdam og gav sig derefter til at importere tonsvis af hash til deres husholding[7]. I 1664 overtog englænderne byen med minimal modstand fra hollænderne[8], der på det tidspunkt knapt kunne holde sig oprejst, og omdøbte den til New York.

I 1898 slog byerne New York og Brooklyn sig sammen til byen New York City ved hjælp af en bro, der siden har været med i en James Bond-film. Folketallet var oppe på 3½ mio og alt åndede endnu fred og idyl.

I 1920'erne oplevede byen en sand invasion af negre, der hellere ville arbejde i industrien end på bomuldsplantagerne i Syden. De satte sig på bydelen Harlem,[9] så den hvide, nedre middelklasse måtte flytte andre steder hen, for dér kunne de virkelig ikke bo længere.

I 1970'erne florerede dårlig økonomi, raceoptøjer, fattigdom og kriminalitet. En grundig og hård indsats fra byens ledende politikere har dog vendt dette om, så kriminaliteten nu er blandt de laveste i de lande vi normalt sammenligner os med, når man ser bort fra fra Vesteuropa og Sudan.

I dag har byen en af verdens rigeste mænd[10] som borgmester, og han udtaler gerne, at det er "skamfuldt" at der er så mange hjemløse i byen. Men personligt gør han ikke noget som helst ved det.

Kendte bygninger[redigér]

New York er dænget til med skyskrabere. Det er fordi man i slutningen af 1800-tallet fandt ud af, at man bare skulle banke et stålskelet op og sætte glas i. Og så en pære i toppen. Og et vandtårn, så man kunne tage brusebad hele vejen ned.

 • Chrysler Building var engang verdens højeste bygning. Så kom en af finanskriserne og Chrysler gik på røven. Stilen er art deco, som er et fint fagudtryk, som bøsser og andre kulturpersonligheder sikkert ved, hvad betyder.
 • World Trade Center er en dobbelt-skyskraber, der rager helt derop, hvor man må vifte flytrafikken væk med en rød klud. Hvis du skal nå at se dobbelttårnene, må du hellere se at komme af sted inden september 2001.[11]

Hvad skal man se?[redigér]

40 mio. mennesker besøger New York hvert år, så der kan godt være lidt trangt på de mere velbesøgte steder. Du kan dog altid genkende en landsmand på brokkeriet over, at "ingen taler dansk" og de røde uldsokker i kunstlædersandalerne.

Nogle af verdens fineste kuntsmuseer, hvor man kan se værker af kendte bøsser og andre sindssyge, findes i New York. Her skal bare nævnes Metropolitan Museum of Art, hvor selv gamle hønisser lukkes ind - mod betaling, naturligvis.

Times Square, den skal du se! Et trafikkryds,[12] hvor den uhindrede kapitalismes bevidsthedsmanipulerende neonlys skinner så kraftigt og konstant, at kongeriget Danmark skal slukke for samtlige elværker i fire år, for at spare den CO2, som stedet her lukker ud på én aften. Alt i alt et rigtig dejligt sted, hvis man synes, at reklameblokkene på TV 2 hører til dagens absolutte højdepunkter. Her mødes man nytårsaften og siger "Haaap-py new year" til folk, man ikke kender, også negrene, men det mener man selvfølgelig ikke alvorligt.

Så er der Frihedsgudinden, som nu igen er blevet åbnet helt op i lysekronen[13], så man kan stå og se ud over hele byen og sige "næh, jeg kan se ud over hele byen" og tage et billede, hvis man følger de enkle fotograferingsregler, som er skitseret her.

Og så er der Broadway, svarende til vores egen Bredgade, hvor der ligger en masse teatre, hvor man kan se Mamma Mia og Cats og anden underholdning, specialskrevet til kvinder, hermafroditter og andre bøsser.

Har du en ledig nattestund, kan du begive dig til Central Park, hvor du - godt gemt i buskadset - kan se folk kopulere på bænkene. Lad tegnedrengen blive hjemme, for du kommer sikkert til at stifte bekendtskab med begrebet mugging[14].

Befolkning[redigér]

Hele verden er samlet i New York. Altså, ikke os, der ikke er der, men dem der er der. Der er jøder og italienere, kinesere og arabere, indere og somaliere - men sjovt nok ingen danskere. De sidder allesammen i Dannevang[15] i Californien og længes efter leverpostej. Og siger "photo album" i stedet for "fotoalbum", og så er de lige så gode som alle andre amerikanere.


Hvorfor anerkender Spademanns Leksikon ikke 9/11![redigér]


N Y notes[redigér]

 1. Bronx er opkaldt efter svenskeren Jonas Bronck, som slog sig ned dér i 1664.
 2. Røvkedeligt sted, men færgeturen derover er både smuk og gratis
 3. I Danmark altså. Amerikanerne siger UN.
 4. Stein Bagger er duelort i sammenligning med gangsterne på Wall Street
 5. Eller nederlandske, hvis det skal være korrekt.
 6. De forlangte sgu også et HELT kilo kaffe, de snu rødhuder!
 7. Indianerne havde ellers lært dem at ryge tobak, men det var selvfølgelig ikke godt nok til hollænderne; de blev ikke skæve nok. Og det hjalp ikke at prøve med skråtobak.
 8. Se bare hvordan de "klarede" sig i Srebenica
 9. De mange italienere i byen rykkede sammen i Little Italy, byens første spaghetto
 10. Donald Trump
 11. Medbring din tidsmaskine og din usynlighedskappe
 12. Om natten vrimler stedet med politifolk og ludere
 13. Myndighederne har indset, at det er usandsynligt at et terrorangreb starter i Frihedsgudindens lysekrone. Der er for mange trin op, og terroristerne er i for dårlig form.
 14. "Mugging" er ligesom et hjemmerøveri i Danmark. Bare udendørs
 15. Dannevang ligger faktisk på New Zealands nordø og hedder Danevirke. Det er Solvang i Californien vi mener