Klaver

Fra Spademanns Leksikon, den både frie og sande virkelighed
Spring til navigation Spring til søgning
Klaverbokseren var altid et fast indslag når man i gamle dage var på restaurant. Her ses musiker Aage Jensen siddende i et etablissement på Dyrehavsbakken klemt op i et hjørne
Her ses undtagelsesvis en mis ved klaveret...

"Hvad er et hjem uden et klaver?"

~ Pia No

Et klaver er husmandsversionen den opretstående version af flygelet - en harpe man har puttet i en sort kasse med pedaler. I klaveret ligger strengene hen over hinanden og man har fjernet bremsepedalen.
Et klaver har typisk tangenter og er inddelt i oktaver[1]. En oktav består af 8 hvide men kun 5 sorte tangenter. Det akulle i praksis betyde at det er 1.6 gange så svært at spille på de hvide tangenter i forhold til de sorte, men de sorte tangenter er reduceret i størrelse så det er lige let at spille forkert på de hvide såvel som de sorte tangenter.

Klaveret er en del af det borgerlige Danmarks selvforståelse og alle pæne ordentlige mennesker har enten gået til klaver eller dans som børn. På låget til klaveret er der gjort plads til Folkehøjskolens meloduntebog


Historie[redigér]

De første klaverer - såkaldte hammerklaverer var meget svære at spille på, da man ikke havde opfundet udvekslingsmekanismen, så man skulle først trykke en tangent ned og derefter slippe den igen for at få nogen lyd. Det betød i praksis dobbelt så mange anslag, derfor var cembaloet mest populært i rokoko-musikkens dage, men man kunne lige som i dag ikke variere tonelængden.

Desuden lød klavererne ad helvede til ligesom orglerne da tangenterne hurtigt blev brændende varme, men det var svært at vide hvilke af tangenterne der gjorde rigtig nas. Dette problem løstes da man opfandt det lige-tempererede klaver hvor alle tangenterne var lige varme.

Det opretstående klaver bliver først en realitet i victorianismens Europa idet man finder ud af hvordan man overfører vertikal kraft til et horisontalt anslag. Det er fuldstændig umuligt at gennemføre et anstændigt samleje på et klaver også selv om man har smækket låget i.


Klaverboksning[redigér]

Klaverbokseren var symbolet på at man var kommet et pænt sted hen, når man skulle ud og drikke sig fra sans og samling. Hvis man alligevel skulle sidde og skråle var det ham som bestemte hvad der skulle synges og til dels tonearten. Men de fleste aftener gik med at spille tidens triste toner og han var afhængig af publikums drikkepenge, da hans gage var urimelig lav. Klaverbokseren er altid alene og... (snøft) ham som lukker og slukker når baren lukker.

Kendte klaverboksere[redigér]

Noter[redigér]

  1. 7 1/4 for at være hel præcis