Ishockey

Fra Spademanns Leksikon, den både frie og sande virkelighed
Skift til: navigering, søg
Et af de tidligste fotografiske beviser for ishockey eksistens
Moderne ishockey som vore herre vil have det skal spilles

Fil:IskampIshockey er en holdsport for dem der ikke har noget problem med at danse rundt i hvad der er i bund og grund er en stor fryser.

Ishockey går ud på at slå din modstanders tænder ud, men da boksning allerede har copyright på den ide, blev man nødt til at kombinere det med at slå til en lille gummiskive, kaldt en puck, med et langt skæft, kaldt en stok. Hvis spillet kun bliver spillet af canadiere på isen, så hedder det bare hockey. Hvis andre nationaliteter deltager hedder det ishockey. Det er fordi Canada konstant har en temperatur under minus 40 grader og al ting alligevel er frosset til is.

Historie[redigér]

De to canadiere[redigér]

Sporten blev opfundet af to fulde canadiere efter de var blevet smidt ud af deres lokale værtshus for dårlig opførsel. De gav sig der efter til at slås på en tilfrossen sø. Dagen efter kunne de ikke rigtig huske noget af hvad de havde lavet dagen før, men kunne bare huske at de havde haft det sjovt. De begyndte at mødes regelmæssigt på den tilfrosne sø, for at tæske hinanden sanseløse og dette udviklede sig hurtigt til en tilskuerevent.

Samtidig i USA[redigér]

På samme tid var boksning blevet opfundet af to fulde amerikanere. Lige som alle andre amerikanere, så var de to opfindere kraftige tilhængere af kapitalismen og troede stærkt på markedets frie kræfter, uden at de egentlig havde nogen grund til det. De tog alligevel hurtigt copyright på deres ide.

Frossent gummi?[redigér]

Dette tvang vores to canadiske helte til at tænke anderledes. Ved at kombinere slåskampen med holdsport, mente de at de kunne opnå succes. De stjal reglerne fra indendørs fodbold, men blev nødt til at bruge gummiskiver i stedet for bolde, da disse ikke forekommer naturligt i den canadiske natur og da frossen gummi gør ondt at sparke til, valgte man at bruge stokke i stil med golfkøller til at tæve pucken med. Så havde man samtidigt også en ny mulighed for at tvære sin modstander ud.

Ishockey i dag[redigér]

Ishockey og boksning[redigér]

I disse moderne tider har ishockey udviklet sig til en af største sportgrene i verden, men den vedholdende rivalisering med boksning har manifesteret sig med de to nordamerikanske ligaer NHL, National Hockey League og NBA, National Boxing Association. De to ligaer nægter at anerkende hinandens eksistens og begge påstår de hårdnakket at det var dem der opfandt tv-vold.

Forskellen på nordamerikansk hockey og ikke- amerikansk hockey[redigér]

Nordamerikansk ishockey spilles på en mindre bane end europæisk ishockey. På den måde opnås maksimal voldighed, uden at det virke tvunget og falskt. Europæerne foretrækker en mere teknisk og jævnt fyldende brydekamp og bruger derfor en større bane.

Navnet[redigér]

Historien bag ishockey er uklar.

Alle kan stort set blive enige om hvor ordet is kommer fra, men ordet hockey er mere tvetydigt. Fremtrædende forskere mener det er fuldskabs misforståelse af det tyske ord ”Reinheitsgebot”, men andre forklaringer er også blevet forslået. Der er også nogen der mener det er franskmænds måde at udtale "Okay" på.

Den Canadiske Nudist Forening mener at det rigtig hedder Cockey (cock er slang for dillermand) og at sporten skal spilles nøgen, med en stiv svaber i stedet for en hockeystav. En anden teori er at ordet hockey originalt hed Hogkay. Ordet skulle være en sammentrækning af sportens to opfinderes navne, nemlig George J. Hog III og musikeren Jay Kay fra bandet Jamiroquai.