Hans

Fra Spademanns Leksikon, den både frie og sande virkelighed
Skift til: navigering, søg
DanskRigs.jpg
Under kong Hans var det forbudt at lave billeder af ham. Her har en satiretegner forsøgt sig

"Hans! Get ze Flammenwefer!"

~ John Hitler om under den kolde krig


Hans - eller Johannes - blev født den 2. februar 1455 på Aalborghus Slot. Til gengæld døde han den 20. februar 1513 på Aalborghus Slot. Hvor han også var født. Ringen var sluttet. Karma, du ved, karma. Med lidt Sutra ind i mellem.

Hans var konge af Danmark fra 1481 og af Norge fra 1483 til sin død. Sverige tronede han over i årene 1497 til 1501.

Hvem var faren?[redigér]

Det er jo et spørgsmål, som er blevet stillet i mange danske hjem, indtil vi fik først blodprøver og siden hen dna-analyser. Den slags nymodens mekanik fandtes ikke i 1455, nej, nej, så man måtte stole på det løse rygte, der løb hele byen rundt: At Hans var søn af selveste kongen! SELVESTE KONGEN! Og moren, det var hende dér Dorothea fra Otto Brandenburg[1]. Selveste dronningen. SELVESTE DRONNINGEN! Hold da helt op! Ikke sært, at han gik rundt og blærede sig til højre og venstre[2].

Dårligt var knægten blevet et år gammel, før han - som skik og brug var - blev valgt til at efterfølge sin far for så vidt angår Danmark. I Norge og Sverige slæbte man lidt mere på benene, men i 1458 valgte også de Hans til tronarving.

30px-Cquote1 svg.png Op, lille Hans, op lille Hans. Nu skal du regere 30px-Cquote2 svg.png
Vinderen af årets dansk/norsk/svenske mgp

Børn mig her og børn mig der[redigér]

Hans blev tidligt moden og kunne allerede i 1478 bestige Christine af Sachsen[3]. Seks børn fik de. Resten af sin børneflok fik Hans med Edele Mikkelsdatter Jernskæg[4]. Edele var i øvrigt gift med Torben Bille fra ca. 1501, der enten er musikanmelder eller afdød skuespiller, hvis man søger på Google.

Ud over disse utallige vanartede unger havde Hans åbenbart en søn, der døde i missionærstillingen ude i Mexico i 1567.

Kongen er død, kongen længe leve[redigér]

Overskriften er en komplet misforståelse. I dag - ja, sidste gang i 1972 - udråbes regenten af statsministeren, hvis ellers ikke han kløjes i de par enkle sætninger, som han skal fyre af[5].

Men ikke i 1481, da kong Christian 1. tog billetten. Danskerne tog jo straks Hansemand til sig[6], for han var en af vore egne, men nordmændene og svenskmændene forsøgte at nå til indbyrdes enighed og sprænge Kalmarunionen og vinke bye-bye til Danmark. Men en ondskabsfuld nar startede svenskervittighederne i Norge, svenskerne gjorde gengæld og i 1483 havde vittighederne taget et omfang, så de to nabolande måtte opgive ethvert forsøg på at konspirere sammen. Så slap Norge Hans ind på kongetronen. Svenskerne bed stadig lidt fra sig, men Hans var en tålmodig mand.

Eksempel på ondsindet vittighed mellem Sverige og Norge[redigér]

Svensken: Veit du kva me gjer med gamle tyggiser?
Nordmannen: Nei.
Svensken: Me samlar dei i hop, lagar kondomer av dei og sender dei til Noreg.
Nordmannen: Veit du kva me gjer med gamle kondomer?
Svensken: Nei!
Nordmannen: Me samlar dei i hop, lagar tyggis av dei og sender dei til Sverige.[7]

I ovenstående vittighed er det nordmanden, der er ovenpå. Havde vitsen været fortalt i Sverige, ville det være nøjagtig det samme, idet svenskeren næppe ville formå at vende vittigheden inde i sit hoved, da den jo er på nynorsk, som ingen andre end vestnordiske nordmænd forstår en ski' af.

Konge av Sverige också[redigér]

Den svenske rigsforstander, Sten Sture, holdt kong Hans hen med snak i 16 år. Kong Hans var ligeglad, han havde jo Danmark og Norge. I 1497 afsatte det svenska rigsrååååådaat herr Sture på grund af inkompetence og druk[8]. Det gav kong Hans carte blanche til at råtæve Sten Sture ved Rotebro den 28. september samme år, hvorpå herr Sture måtte slikke røv og æde det hele i sig og love, at han aldrig skulle lade kongen vente i fremtiden. Så blev Hans konge af Sverige den 26. november.

Mor blander sig[redigér]

I mellemtiden ikke langt derfra, var der også ballade. Hanseses unge bror, Frederik, ville gerne være hertug af Holsten. Det ville holstenerne ikke være med til.

30px-Cquote1 svg.png Vi kan snuppe lidt Hans og lidt Frederik, men vi kan fanme ikke tåle 100% Frederik![9] 30px-Cquote2 svg.png
De holstenske herremænd, i en sjælden dansksproget udtalelse

Men de fik både Hans og Frederik, gjorde de. De lod bare, som om de regerede sammen, gjorde de. Deres mor, den gennemlumske Dorothea, som altid havde elsket lille frække Frederik højere end Hans (eller Hendes) forsøgte nu at gøre Frederik til medregent over hele riget. Men der stod Hans af, gjorde han. Han mandede sig op over for sin moar og ved stænderforsamlingen i 1494 blevet kongeriget erklæret for udeleligt. Hold kæft, hvor blev hun sur, den gamle havgasse. Gjorde hun.

Det viste sig hurtigt, at ideen med at indsætte Frederik som medhertug i Slesvig var rigtig dårlig. Det endte i oprør og ballade som sædvanlig, og med nød og næppe slap Hans og Frederik levende ud af Ditmarsken.

Ballade over hele linjen[redigér]

Det gav Sten Sture i Sverige mod på at trække sine undskyldninger tilbage og gøre oprør. Kong Hans, der åbenbart var i Sverige på det tidspunkt, skyndte sig at løbe hjem til Danmark efter hjælp, mens dronning Christine ene mand[10] tappert holdt stand i Stockholm. Der gik ni måneder. Ikke et ord fra Hans. Skærgården frøs til. Olieprisen stormede i vejret. Det drøjede med uldsokkerne. Der var heller ingen bananer. Sult og nød. Hvor var Hansemand?

Jamen, Hans måtte slås med tyskerne, der gik til angreb fra Lübeck på grund af de stigende marcipanpriser. Nordmændene, der endelig havde forstået svenskervitserne, gjorde også oprør, så Hans havde nok at se til og Frederik, mors lille dengse, var ikke til nogen nytte.

For at køre en kort historie lang, så endte Christine med at overgive sig sammen de sølle 70 mand, der havde overlevet belejringen af Stockholm. Tre dage efter stævnede kong Hans ind i Stockholm havn, mens han sang:

30px-Cquote1 svg.png Min kære ven! Her har du mig tilbaaaaaaaaaaaage! 30px-Cquote2 svg.png
Kong Hans i forventning om at gense dronning Christine

Men flaget var strøget og fuglen var fløjet. Stockholm var tabt. Sten Sture havde lovet dronningen frit lejde, men da han var meget imod at holde ord, tog han dronningen og de 70 stakler til fange.

 • Og der blev oprør i Norge som blev slået ned af prins Christian, den dejlige dreng,
 • der var handelsblokade mod Sverige,
 • tyskerne erklærede krig i 1510[11], *og opbygningen af en dansk orlogsflåde kostede klejner, men gav pote, da vi tæskede Lübeckerne i den efterfølgende søkrig.

Ja, ellers gik det meget godt.

Kongens fald[redigér]

Det lokale museum prøver at bilde os ind, at det var her kong Hans skvattede i vandet og var ved at drukne og blev forkølet og døde. Men hvor er vandet, hva'? Tror de, vi er idioter?[12]

Kong Hans var god mod dyr, og hans elskede heste skulle kun have det bedste[13]. Og heste kan lide en morgendram hele dagen. Så et af de fulde dyr skvattede på røv og albuer på vej over Skjern Å ved Tarm, med Hans på ryggen på vej til Aalborg. Stakkels Hans kom slemt til skade, gjorde han, og det var rigtig synd, for han var sådan en god konge. Hans tøj var sikkert blevet vådt i vadestedet og så blev han måske forkølet og slog hovedet og frøs og havde slået sig over det hele og der er fandeme langt fra Tarm til Aalborg, når man fryser og har slået sig. Og tøjet er vådt og det gør ondt, og er der måske nogen der har opfundet hovedpinepillen og penicillinen? Gud fader bevares! Hundehoveder og hængerøve alle til hobe!

Og så døde kong Hans det selv samme sted, hvor han var blevet født, fordi han var så god mod dyr.

For at give friluftsmennesket Hans en sidste luftetur, besluttede man at gravlægge[14] ham i Odense. Der ligger han stadig.

I 1802 blev hans kiste åbnet for at man med tidens nyeste teknikker kunne konstatere, om han stadig var død. Man pirkede simpelthen i hans knogler med en pind. Resultatet af undersøgelsen blev aldrig offentliggjort. Bortset fra at både knogler og pind blev ødelagt. Hvad fandt man ud af? Hvilke hemmeligheder dølges for befolkningen?

Kong Hans i dag[redigér]

I 1976 åbnede Kong Hans i Vintapperstræde i København. Siden har han levet af finere madlavning. Selv om Fødevarestyrelsen er efter ham med smiley'er i tide og utide er han stadig en glad mand.

Og den unge Christian, der havde vist såvel vovemod som beslutsomhed, blev til Christian 2. Men det er en anden historie.

King-icon.gif
Vidste du at...
... Kong Christian ikke stod ved masten, men ved bagbord?

Hans noter[redigér]

 1. Kendt fra fjernsynet
 2. Mest venstre, han døjede lidt med at blære sig mod højre på grund af en gammel vandskade og jævnlige tilfælde af sidestik.
 3. Helt uden tovværk eller andet udstyr
 4. Efter at Christine havde været der med Sachsen, hed hun blot Edele Mikkelsdatter Jern.
 5. Det foregår fra balkonen på Amalienborg, hvis den ikke er under renovering. Ellers må de op på skorstenen. Igen uden tovværk eller andet udstyr.
 6. Et levn fra den tid er udtrykket "Hans Majestæt" og "Hans Kongelige Højhed", selv om ingen konger siden har heddet Hans. Det er derfor, at Hans aldrig har fået sit 1-tal.
 7. Den oprindelige version er betydelige længere, men du kan selv gentage ovenstående indtil du fatter pointen eller skal i seng, alt efter hvad der kommer først.
 8. Og Sten Sture holdt sig heller ikke for god!
 9. Havde det været noget senere, ville de nok have valgt Nina og Frederik
 10. Og med 1.000 soldater til rådighed.
 11. Hvorfor? Fordi det rimer, derfor!
 12. Har vandet trukket sig tilbage? Sig mig har du ikke hørt om ozonlaget og klimaforandringerne? Vandet stiger, mand! Det trækker sig sgu' da ikke tilbage.
 13. Her rimede vi lige igen. Tjidim-tjidim.
 14. Det betyder bare lægge i graven, men er lidt hurtigere at skrive.