G.I. Joe

Fra Spademanns Leksikon, den både frie og sande virkelighed
Spring til navigation Spring til søgning
G.I. Joe, som heltene så ud på tv.
Typisk G.I.Joe-legetøj: tåbeligt designet.

"Yo Joe!"

~ G.I. Joe om alle de ting de skal gøre.


G.I.Joe er/var en gigantisk forretning af legetøj der blev mast ind i hver en afkrog af den vestlige verden tilbage i 80'erne, og som på snedig vis lærte alle raske drenge, at fjender er dem der ikke ligner os[1] og som derfor skal skydes, brændes, tæves, ædes eller køres over.

G.I. Historie[redigér]

I 1982 fandt man på at introducere legetøjshæren G.I. Joe med deres ærkefjende Fjenden og hans bundlamme bøller. Ved samme lejlighed besluttede man, at europæere[2] også skulle lege med det, så man puttede nogle andre figurer ned i samme kampvogne, ændrede navnet til "Action Force"[3] og gættede på at folk så kunne lide universet. Det kunne folk godt, og i 1985 fandt man i Europa på at heltene - en blandet skare af specialtropper fra England, Tyskland, Frankrig osv. - skulle have en fjende, så man opfandt terrororganisationen "Cobra"[4] som øjeblikkeligt blev puttet ind i tegneserierne.

Dén del kunne amerikanerne godt lide, så det overtog øjeblikkeligt "Cobra" og puttede det ind i deres eget G.I.Joe-univers[5], hvorefter to stort set ens legetøjs-universer eksisterede samtidig[6], til trods for at det var samme fabrik der styrede dem. I 1989 fandt amerikanerne så på at smelte hele skidtet sammen under navnet "G.I. Joe the Action Force", for til sidst at kalde det hele "G.I. Joe" fra 1991 og frem.

Siden 2005 har amerikanerne ladet som om, at "G.I. Joe" aldrig har haft andre end amerikanere til at optræde i universet, til trods for at skurke-organisationen er opfundet til det europæiske marked, og ca. 80% af universets helte kommer fra alle mulige andre lande end USA.

G.I. Kendetegn[redigér]

Det er fuldstændig underordnet om man læser tegneserierne eller ser tegnefilmene; Cobra rammer aldrig noget som helst, så heltenes tabstal er mildest talt minimale. Samtidig har G.I.Joe-universet[7] eksisteret i over tre årtier, og i hele den tid har heltene ikke præsteret ét eneste bekræftet drab på en modstander, hvis man lige ser bort fra spillefilmene. Dette til trods for at hele apparatet er én lang propaganda-kampagne for NATO- og våbenindustrien.

G.I. Mere[redigér]

G.I. Noter[redigér]

  1. Dvs. NATO's indbyggere.
  2. Ikke de røde aber i øst.
  3. Dog kun udenfor USA.
  4. Under andet navn til at starte med, men alligevel...
  5. Der grundlæggende var mage til "Action Force".
  6. Og med MANGE overlap i tegneserierne.
  7. I dets nuværende form.