Frankrig

Fra Spademanns Leksikon, den både frie og sande virkelighed
Spring til navigation Spring til søgning


République Française
Det franske flag, le Tricolore.
(Flag) (Våbenskjold)
Motto: Vi overgiver os.
Nationalmelodi: Sur, sur, sur... de la patrié!
Hovedstad Eiffeltårnet
Største by Fremmedlegionen
Officielle sprog Français
Regeringsform
Le grand fromage frais
Frankofil-diktatur med spisekammer-system
Nicolas Sarkozy
Fra normal opførsel
• Erklæret
• Accepteret
1648
12. januar
1. august
14. juli (om aftenen)
Nationalhelt(e) DQ, Tintin (belgier), Asterix, Obelix, Napoleon Bund-Aparte og Charlie Hebdo, samt Prins Henrik
Valuta Ost
Religion Kujonisme
 Befolkning  60.656.178 osteædende frøer
 Areal  547.030 km² (kun en halv million mere end Danmark
 Befolkningstæthed  Nej
 Etniske grupper  50% franskmænd, 20% franskkvinder, 17% alfer og 13%gallere
 Største Eksportvarer  Bare tag, hvad i vil have!
 Største Importvarer  Intet
 Nationaldyr Frø
 Nationalsport  Gråd og utroskab
 Åbningstider  Vi vil ikke snakke med dig, basta!
 Internetadresse  www.saycheese.fr


"De ynkelige franskere skulle bare ta' og drukne sig i deres egen vin... Men deres ost smager nu godt."

~ Anton Wittorff om et eller andet med Frankrig


"Fransk ere nu eet dejlig Sprog. Jeg tale det selv naesten ligesaa floth, som jeg tale Dansk."

~ H.C. Andersen om det franske sprog


"Bonjourrrrr I osteædene overgivelsesaber!"

~ The Simpsons om Franskmænd

"Henri ville bare så gerne have et maleri af Oluf Høst"

~ Dronning Margrethe

"I SKAL IKKE SMØRE GUL OST PÅ MIN MORS TÆNDER IGEN!"

~ Kronprins Frederik


Frankrig er et land i Europa. Franskmændende er kendte for deres frølår, ost, vin og for at kunne lide de mærkelige dogmefilm, danskerne producerer. I øvrigt var de det eneste land, der opførte sig ligeså ynkeligt under 2. verdenskrig som os. Hvis du stadig ikke kender dem, så er det altså dem med Eiffeltårnet.

L'historie [li'sto'aar'][redigér]

De tidligste dage[redigér]

Frankrigs grænser blev grundlagt af Julius Cæsar i oldtiden, da han havde brug for et sted at producere div. lukusvarer. Efter nogle år blev landet befriet af et folk, der kladte sig "frankerne". På grund af deres enestående fantasi og måske lidt fordi de var egoister, valgte frankerne at kalde landet Frankrig.

Kongehus [kon'gys][redigér]

I 987 fik Frankrig et kongehus, som eksisterede helt op til 1789. I mellemtiden var folket dog blev temmeligt trætte af kongehuset, da de havde tabt tonsvis af krige til England op igennem middelalderen. Derfor lukkede folket for kongens hjerneaktivitet ved at skille hans hoved fra kroppen med en Guillotine (en slags forløber til TV'et).

Republik [røpybliik][redigér]

Efter at Napoléon Bonaparte tog magten i 1799, lavede han landet om til en republik. Samtidig lærte han franskmændene om den vigtige forskel, der er på at overgive sig og i stedet kæmpe (ganske forgæves) for fædrelandet. Franskmændene var for første gang eftektive i kamp, og de underlagde sig store dele af Europa. Uheldigvis havde Napoleon ikke fremskaffet nok uldne underbukser til sine tropper, da de gik i krig mod Rusland, hvilket medførte, at en stor del af soldaterne fik kolde fødder og nosser, hvorfor de til sidst valgte kollektivt at overgive sig under slaget ved Waterloo i 1815, hvilket er smukt beskrevet af den svenske popgruppe ABBA i deres sang fra 1974.

Den moderne tid[redigér]

At Frankrig efter Napoléons tid ikke kunne finde ud af at kæmpe, er blevet bevist flere gange. Under 1. Verdenskrig var Frankrig stort set hjælpeløs imod Tyskland, indtil USA, efter meget nølen, kom og hjalp dem. Dette gentog sig også under 2. Verdenskrig. De franske politikere blev i 1956 klar over, at de ikke ville kunne overleve en 3. Verdenskrig alene, og derfor dannede de EU, for at være på den sikre side.

La Culture [la'kyltyyr][redigér]

Frankrig har aldrig rigtig været særlig kunsterisk, når man ser bort fra enkelte sort-hvide film med Brigitte Bardot, så de har importeret det meste, såsom Mona Lisa[1] og franskbrød. Eiffeltårnet er mere eller mindre en kopi af det kinesiske tårn i Tivoli. Til gengæld fik vi så Prins Henrik og majonæsen (mayonnaisen).

Le Geografi [lø'sjeografi][redigér]

Frankrig består af et utal[2] af regioner, som alle er meget forskellige fra hverandre (bortset fra at de alle taler én eller anden form for fransk), og ingen af dem kan i virkeligheden lide nogle af de andre, bortset fra Paris, som ingen kan li' ... altså måske bortset fra hendes far.

Provence [pro'vaangs][redigér]

Provence er et kildent område i den franske geografi, hvor folk med store næser leder efter vand, medens resten af befolkningen blot sidder og hælder vand ud af øerne, medens de prøver at finde kilden til alt ondt.[3]
Det er vistnok også her at svinene finder trøfler.[4] Området er dog også meget poetisk, med møer der bader i søer, og det rimer jo som bekendt!

Limousin [limosɛ̃n][redigér]

Limousin er regionen, der regeres af høveder, og hvor kreaturene bliver kørt rundt i Limousiner - deraf navnet Limousine-kvæg. Her er det muligt at finde en ko på isen, men der er dog som regel tale om en kørekortsaspirant på glatbane.

Stor, Større, Fransk [Grand, Grander, Fran'sæis][redigér]

I Frankrig er alting større end i Danmark: Paris er større end København, La Grande Armée var større end Hæren, Eiffeltårnet er større end Rundetårn, Musvitter vejer 3g medens de franske udgaver vejer 45kg, Franske Diktatorers ambitioner er større end de danskes, Vinproduktionen i Frankrig er større end den danske pendant, Franske Prinser har større maver end danske, og sidst men ikke mindst, får man i Frankrig mere på McDonalds end man gør i Danmark - bare tjek priserne på nettet: 70 penge i Danmark giver meget mindre burger og fritter, end 70 penge i Frankrig.

Les Noter[redigér]

  1. Italiensk
  2. Redaktionen på Spademanns har nemlig andet at tage sig til end at tælle franske regioner
  3. Se filmen Kilden i Provence
  4. Moset kagedej med mug i

be-x-old:Францыя