Emil fra Lønneberg

Fra Spademanns Leksikon, den både frie og sande virkelighed
Spring til navigation Spring til søgning

"Du kära lille snickabo, her kommar jag, hurra!"

~ Emil fra Lønneberg(indledningssang)

"tjulahop tjulahej"

~ Emil fra Lønneberg i et forvirret øjeblik

Emil[redigér]

Emil fra Lønneberg er en parodi på svensk almuekultur i slutningen af 1800-tallet. Emil er underlagt sin sadistiske fars tyranni og finder trøst ved at skære sig i træmanden i et trangt udhus.

Den manglende evne til at acceptere sin fars autoritet, vækker kvindelig medlidenhed hos moderen, pigen Line og Tyttebær-Maja mens karlen Alfred går ind og er rollemodel for Emil, på trods af han er lønnet af faderen på Kathult i Småland.

Emil ligner Pippi Langstrømpe en hel del, men han er ikke specielt stærk, så han må finde sig i en del tæsk.

Det komplicerede psykologiske plot er vanskeligt tilgængeligt for børn 5-15 år og serien kan kun tilrådes at blive set sammen med en voksen (40+).

Emil og Lindgren[redigér]

Emil var en af Astrid Lindgren mest kontroversielle romaner og den er genudsendt i dansk TV 28 gange, imens man stadig prøver at finde ud af hvad den handler om.

Emil prøver blandt andet at hænge sin lillesøster, han går direkte op imod svensk socialforsorg ved at belyse manglende leadership i fattiggården, han bruger en gris som kæledyr... alle tilsyneladende dagligdags situationer, men med stærke referencer til Lindgrens egen barndom.