Cola

Fra Spademanns Leksikon, den både frie og sande virkelighed
Spring til navigation Spring til søgning
Cola. Læg mærke til hvor godt, det ligner. Boblerne kunne også nemt forveksles med majskorn


Cola er fællesbetegnelsen for en flydende brun væske, der bliver fabrikeret af forskellige firmaer, fx. Jolly, Baldur, Pepsi, Coca og Ni. Alle firmaerne har taget patent på væsken. Hver især har firmaerne en hemmelig ingrediens i deres drik, der får den til at smage lidt anderledes end de andre. Coca Cola indeholder således kokain, Pepsi indeholder enzymet Pepsin (der spalter proteiner) og så fremdeles.

Fælles for alle colaer er den brune farve, der leder tankerne hen på noget, der er helt friskt. Eller sådan noget.

Derudover er der meget sukker og brus i cola. På nær dem, der er sukkerfri og dem, der er brusfri. Det er en generel misforståelse, at bruset kommer fra kulsyre. I virkeligheden stammer bruset fra en kemisk proces, der ligner den proces, som foregår i gylletanke. De sidste 50% af colaen bliver tappet fra spildevandsrøret fra Proms kemiske fabrik.

Cola er en af de essentielle aminosyrer.

Historie[redigér]

Den første cola blev drukket af amerikaneren Noel E. Cola i 1927. Dvs det, han havde i glasset, var egentlig ikke cola, men det lignede det meget, og smagen var heller ikke langt fra den cola, vi kender i dag. Noel tænkte ved sig selv, at det måtte man kunne lave en verdensomspændende milliardforretning ud af, og det lavede han så.

Alzheimers forbandelse[redigér]

Tilbage i 2002, var der utrolig mange alzheimer-ramte danskere der led en voldsom, og ikke mindst smertefuld død. Disse stakkels mennesker døde efter at have drukket den farlige Coladrik, fordi de glemte, de havde en Mentos-pastil i munden samtidig, og derved fik de sprængt det meste af deres hoveder af. Disse forfærdelige hændelser blev i medierne omtalt som "sukkerbomberne" og "en fedtet affære". Sidstnævnte omtale blev til efter at både Cola og Mentos havde fået klager fra de civile personer, som på ufatteligt uheldige tidspunkter passerede de folk, hvis hoveder sprang i luften, og blev oversprøjtet af en skrækkelig, klistret blanding af Mentos, hjernemasse og Cola. Et af ofrene for den fedtede blanding fortalte om sin traumatiserende oplevelse i "Oprah Winfrey Show", hvor hun bl.a. udtalte, "Det tog mig flere timer at vaske ud af mit hår," sagde hun med gråd i stemmen. I sandhed en alvorlig række ulykker. Den første kur mod diverse maveproblemer såsom fx diarré og kolera, var cola.

Tilberedning[redigér]

Cola behøver ikke nogen tilberedning, så længe den bare er kold. Det er misforstået at putte isterninger i en cola, da det dels gradvist fortynder colaen, dels mindsker pladsen til cola i fx et glas.

Den sikre måde at få en cola ned på en drikbar temperatur, er at sætte den i køleskabet (MAX 5C°!) i omkring 1½-168 timer, afhængigt af størrelsen på køleskab og cola. Er man lidt mindre tålmodig, kan man selvfølgelig bruge fryseren(Anbefalet temperaturvalg -18C° til -273,15C°). Bruger man fryseren, skal man være på vagt, fordi hvis colaen kommer ret meget under 3C°, så er der risiko for større isdannelse i colaen. Det er ikke godt med for meget af det, da det dels ødelægger colaens smag, dels øger det trykket i flasken/dåsen og dermed risikoen for lækage på dåse/flaske.